Ирска тврди да су друге земље већи порески рајеви

Ирски премијер Лео Вараткар оптужио је чланице ЕУ за лицемерје када је реч о корпоративном порезу, и одбацио је као нетачне тврдње да је Ирска порески рај.

четвртак, јануар 18, 2018 / 20:32

Вараткар је у Европском парламенту рекао да су "неправедне оптужбе” по којима Ирска, пружањем помоћи мултинационалним компанијама кроз ниске пореске стопе, штети сусједним европским економијама, преноси Ројтерс.

"Не само да земље попут Мађарске и Бугарске зарачунавају компанијама ниже пореске стопе од Ирске, већ је и Француска – чији је предсједник Емануел Макрон био велики критичар акција америчких технолошких гиганата на плану утаје пореза – понудила толико пуно рупа за поједине корпорације, да би и њена ефективна стопа могла бити нижа”, изјавио је премијер Ирске.

Вараткар је стао у одбрану права мањих и периферних држава, попут Ирске, да опорезивање користе за привлачење инвестиција, али уз напомену да корпорације морају платити праведан удио пореза.

"Не можемо толерисати ситуацију у којој велике компаније било гдје могу да избјегну плаћање пореза”, изјавио је он, и додао да нису само америчке мултинационалне компаније, попут Епла у Ирској, те које могу имати користи, већ и локалне фирме.Оставите одговор