Ирска: Министар позива грађане да гласају за споразум са ЕУ

Ирски министар финансија Мајкл Нунан упозорио је да би одбацивање на референдуму фискалног споразума са Европском унијом имало негативне последице по ирску привреду. Министар је рекао да Влада очекује да ће грађани гласати за споразум, али је додао да ће се, вођена претходним негативним искуствима са референдума, трудити да их придобије. Од 25 земаља које […]

среда, мај 16, 2012 / 20:54

Ирски министар финансија Мајкл Нунан упозорио је да би одбацивање на референдуму фискалног споразума са Европском унијом имало негативне последице по ирску привреду.

Министар је рекао да Влада очекује да ће грађани гласати за споразум, али је додао да ће се, вођена претходним негативним искуствима са референдума, трудити да их придобије.

Од 25 земаља које потписују тај споразум, једино ће у Ирској морати да га одобре грађани ма референдуму. У другим земљама довољно је да споразум ратификују парламенти.

Споразум предвиђа нова правила за државну потрошњу, с циљем да се спријечи претјерано задуживање чланица Еврозоне и избјегне нова финансијска криза.

Критике на рачун споразума су бројне, посебно зато што не промовише привредни раст у земљама попут Ирске, којима је он најпотребнији.

Земље које не потпишу документ неће бити у могућности да добију зајмове од Европске уније.

Нунан је упозорио да недоступност средстава ЕУ може само продубити кризу у Ирској и радикализовати постојећи програм штедње – додатно смањити приходе, а повећати порезе.

Опозициони политичари који подржавају споразум упозорили су да ситуација у Ирској може постати попут оне у Грчкој.

Истраживања јавног мњења показују да ће већина грађана гласати за споразум, али и да постоји значајан број оних који су неодлучни.

Ирски гласачи су, на велико изненађење политичара и европске јавности, 2001. и 2008. већински гласали против споразума са ЕУ, па ће овај пут бити вођена кампања са како би се извјесно обезбиједили позитивни гласови.Оставите одговор