Најмање осам жртава сукоба код границе с Тунисом и Алжиром

Најмање осам особа је погинуло а пет је рањено у оружаним сукобима у области града Гадамеса, 600 километара удаљеног на југозапад од главног града Либије, Триполија, а у близини границе са Алжиром и Тунисом, јавила је либанска агенција Џана. Према расположивим информацијама, које преносе новинске агенције, наоружана група номада напала је на житеље тог града, […]

среда, 16 маја, 2012 / 21:02

Најмање осам особа је погинуло а пет је рањено у оружаним сукобима у области града Гадамеса, 600 километара удаљеног на југозапад од главног града Либије, Триполија, а у близини границе са Алжиром и Тунисом, јавила је либанска агенција Џана.

Према расположивим информацијама, које преносе новинске агенције, наоружана група номада напала је на житеље тог града, који су одговорили на напад, а шта је био разлог Џана не наводи.

Представници локалних власти, међутим, тврде да су повод за сукоб били спорови око контроле над граничним прелазом који се често користи за кријумчарење.

Ситуација у тој области је напета последња четири дана између локалних житеља и припадника племена Туарега и резултирала је сукобом, наводи Ројтерс.

Представник Генералштаба националне гарде пуковник Али ал-Шеихи изјавио је да су тренутно сукоби заустављени захваљујући мијешању оружаних снага.

„Тренутно се воде разговори са обе стране како би се ријешиле разлике међу њима”, рекао је он либијској агенцији.

Гадамес је јединствен град који, углавном, насељавају Туарези, укључен на списак свјетског наслијеђа Унеска.

У тој оази прва насеља појавила сеу се још у четвртом веку прије нове ере, а модерне црте добија у седмом вијеку наше ере, по почетку арапских освајања.

Стање у Либији остаје напето због унутрашњих противречности, након смјене власти на таласу тзв. револуције 17. фебруара.

У тој сјеверноафричкој земљи често избијају и трају сукоби између различитих група бивших опозиционара који су учествовали у свргавању бившег дугогодишњег лидера Либијске Џамахирије Моамера ел-Гадафија, а неријетко уз помоћ оружја разлике покушавају да ријеше и локална племена, од којих је низ учествовао на страни Гадафија.

Ројтерс наводи да су многи Туарези подржавали Гадафија због подршке њиховој побуни против власти у Малију и Нигеру 1970-их а касније и дозволе да населе југ Либије.

Британска агенција наводи да је то племе важно за регионалну безбједност јер има велики утицај на огромним празним пустињским пространствима која користе кријумчари дроге и исламски екстремисти.

У Либији ће први пут после прошлогодишњег рата у ком је Гадафи убијен, 19. јуна бити одржани избори за посланике народне скупштине и очекује се да ће тиме бити расподјељена власт између конкурентских региона и племена и утрти пут за нови устав.