Иран: Ускоро ради реактор

Завршено је пуњење иранске нуклеарне електране Бушер горивом и ускоро ће прорадити реактор, а централа ће се повезати на мрежу у јулу, објавили су данас ирански медији. Прва иранска нуклеарна електрана коју је изградила Русија, отворена је у августу 2010, а требало је да почне да производи струју у јануару, али су то одложили технички […]

уторак, мај 10, 2011 / 11:09

Завршено је пуњење иранске нуклеарне електране Бушер горивом и ускоро ће прорадити реактор, а централа ће се повезати на мрежу у јулу, објавили су данас ирански медији.

Прва иранска нуклеарна електрана коју је изградила Русија, отворена је у августу 2010, а требало је да почне да производи струју у јануару, али су то одложили технички проблеми.

Руска агенција за атомску енергију Росатом је објаснила одлагање кваром једне од четири пумпе за хлађење.

Централа Бушер, симбол приступања Ирана коришћењу нуклеарне енергије, свечано је отворена августа 2010, после 35 година преокрета: пројекат њемачке фирме „Сименс” из 1975. зауставили су исламска револуција 1979. и рат против Ирака, а преузела га је Русија 1995. године.

Разне техничке, финансијске и политичке тешкоће су донијеле још десетак година одлагања почетка рада централе првобитно планираног за 1999. годину.Оставите одговор