Васић: Инцко жели трајно потчинити Српску

Извршни секретар Странке независних социјалдемократа Рајко Васић упозорава да високи представник Валентин Инцко „жели да доведе Репубику Српску у стање потпуне поражености и трајне потчињености, што је идентично жељи његових сарајевских и дијела међународних ментора, који му ових дана, као што су Жељко Комшић и Бакир Изетбеговић, дају подршку“. "Анексионистичком изјавом да одлука о референдуму […]

уторак, мај 10, 2011 / 11:19

Извршни секретар Странке независних социјалдемократа Рајко Васић упозорава да високи представник Валентин Инцко „жели да доведе Репубику Српску у стање потпуне поражености и трајне потчињености, што је идентично жељи његових сарајевских и дијела међународних ментора, који му ових дана, као што су Жељко Комшић и Бакир Изетбеговић, дају подршку“.

"Анексионистичком изјавом да одлука о референдуму мора бити поништена и да не постоји ни једно друго рјешење, Валентин Инцко се понаша као некада његов земљак Бењамни Калај, односно као да је Репблика Српска под анексијом", сматра Рајко Васић, а преноси "СНСД инфо".

Васић сматра да Инцко на тај начин затвара било какву могућност да се у БиХ оствари равноправност и поштовање Дејтона, те да је "видљиво да чак ни могућност о три мјесеца /пролонгирања одржавања референдума/, која се појавила у медијима, не долази у обзир".

"Републику Српску не прихватају као страну потписницу Дејтонског споразума, него је прихватљива само као капитулантска страна" – упозорава Васић.

Инцко је јуче на редовној сједници Савјета безбједности УН у Њујорку поднио редовни извјештај о стању у БиХ. Уз редован извјештај о стању у БиХ, Инцко је први пут доставио чланицама Савјета безбједности један цијели анекс који носи назив "Република Српска", а у којем најоштрије осуђује Српску за кршење Дејтонског споразума и рушење уставног поретка БиХ, те навео да закључци Народне скупштине Српске и одлука о референдуму доводе у питање све законе које је донио високи представник.

Народна скупштина РС усвојила је 13. априла одлуку о расписивању референдума у Српској на којем би грађани требало да се изјасне да ли подржавају наметнуте законе високог представника у БиХ, посебно о Суду и Тужилаштву БиХ. Високи представник у БиХ Валентин Инцко најавио је да ће поништити одлуку о референдуму уколико то не учини Народна скупштина РС. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *