Индијанци траже извињење због Џеронима

Након што су америчке специјалне снаге Осами бин Ладену дали кодно име по индијанском ратнику Џерониму, вођа Индијанаца у САД-у је затражио извињење Бијеле куће. У писму америчком предсједнику предсједник племена Форт Стил Апаша, који су насљедници Џеронимовог племена, Џеф Хаусер је упозорио да се давањем тог кодног имена обнављају стари стереотипи. "Ми смо захвални […]

четвртак, мај 5, 2011 / 11:31

Након што су америчке специјалне снаге Осами бин Ладену дали кодно име по индијанском ратнику Џерониму, вођа Индијанаца у САД-у је затражио извињење Бијеле куће.

У писму америчком предсједнику предсједник племена Форт Стил Апаша, који су насљедници Џеронимовог племена, Џеф Хаусер је упозорио да се давањем тог кодног имена обнављају стари стереотипи.

"Ми смо захвални што је САД успјешно окончао акцију против Бин Ладена, али повезивање Џеронимовог имена с међународним терористом само буди старе стереотипе о Апашима", написао је Обами Хаусер те додао како су Џеронимо и његово племе описивани као дивљаци.

"Такав портрет се користио како би се оправдало присилно пресељавање из њихових домова те њихово затварање. Спајање Џеронимовог имена с познатим терористом само поновно ствара те лажне и погрдне стереотипе", написао је Хаусер.

Геронимо је био легендарни ратник Апаша који је, према легенди, имао способност шетања без остављања трагова стопа што му је омогућавало избјегавање хиљада америчких и мексичких војника, што су неки очито повезали са скривањем Осаме бин Ладена током задњих десет година. За Индијанце постоји и битна разлика између Џеронима и Осаме бин Ладена, а то је да Џеронима сматрају херојем, а не терористом.

Попут Бин Ладена, Џеронимо је годинама био у бијегу пред америчком војском. Проблеме им је почео задавати 1872. године, а 1876. са својим Апашима се почео скривати у планинама Сиера Мадре. Тек десет година касније успјели су га пронаћи, након чега се Геронимо морао предати.

Међутим, за разлику од Бин Ладена, Џеронимо је постао симбол часног и храброг ратника, одлучног борца против надмоћног окупатора. Управо због његове легендарне храбрости су двије елитне јединице америчке војске добиле надимак "Џеронимо", а његово име извикивали су и специјалци приликом искакања из авиона с падобраном.Оставите одговор