И ове године: Стисни прекидач за Земљу

Двије седмице прије саме акције број земаља и градова који желе да учествују у највећој глобалној волонтерској акцији "Сат за планету Земљу" већ је прерастао прошлогодишњи, када су свјетла угашена у 128 земаља и 4500 градова, а у акцији је учествовало 1,3 милијарде људи. Посљедњу суботу у марту и грађани БиХ ће се придружити милионима […]

петак, март 11, 2011 / 14:09

Двије седмице прије саме акције број земаља и градова који желе да учествују у највећој глобалној волонтерској акцији "Сат за планету Земљу" већ је прерастао прошлогодишњи, када су свјетла угашена у 128 земаља и 4500 градова, а у акцији је учествовало 1,3 милијарде људи.

Посљедњу суботу у марту и грађани БиХ ће се придружити милионима људи који ће искључити свјетла на један сат с циљем подизања свијести о штетности климатских промјена, прекомјерној потрошњи земљиних ресурса, енергетској учинковитости и еколошким проблемима уопште.

Сат за планету Земљу ангажује стотине милиона људи из свих крајева свијета да предузму позитивне мјере за заштиту околне и славе своју преданост с људима из цијелог свијета, с тим што искључују свјетла за један одређен сат. Тачно у 20:30 у суботу 26. марта 2011., стотине милиона људи из цијелога свијета ће искључити своја свјетла за Сат за планету Земљу.

Од свог почетка као иницијативе једног аустралијског града у 2007., Сат за планету Земљу је израстао у глобални покрет, којем се придружује стотине милиона људи са свих континената, како би показали бригу за очување наше планете. Већ годинама у мрак тону и Ајфелов торањ у Паризу, Бакингемска палата у Лондону, Опера у Сиднеју, берлинска Бранденбрушка врата, пирамиде у Каиру. Брзи раст пројекта ‘Сат за планет Земљу’ током четири године доказао је како више стотина милиона људи жели учинити више како би заштитили своју планету" рекао је Бојан Стојановић, организатор пројекта у БиХ. “Позивам све људе у Босни и Херцеговини да буду дио овог важног догађаја. Угасите своја свјетла, славите опоравак Земље и уживајте у тренутку размишљајући о будућности планете.”

У „Сату за планету Земљу“ ће учествовати сљедећи градови: Сарајево, Бања Лука, Бугојно, Ливно и Мостар.
Креативни тим ВВФ за пету је, јубиларну годину, осмислио нови назив за ову иницијативу – „Сат за планету Земљу – више од сата“. Идеја је да се климатских промјена и човјековог утицаја на планету Земљу не сјетимо само те посљедње суботе у марту, већ да дајемо свој допринос ка очувању планете тијеком цијеле године. Тако је крајем фебруара била лансирана нова платформа хттп://www.bеyоndthеhоur.оrg/, која омогућава учесницима да подјеле приче о томе што они раде или планирају учинити како би смањили свој утицај на животну средину и током цијеле године.

ВВФ „Сату за планет Земљу“ организира у сарадњи с невладиним организацијама: ЕКО-МОСТ из Мостара, Центар младих Ливно и Еко елемент из Бугојно. Аквариус Огилви из Бања Луке пружа медијску и креативну потпору.Оставите одговор