Хватање васељенског томоса из 1922. и украјински сценарио у Црној Гори

Државне адресе у Црној Гори на потезу су и од њих зависи хоће ли НВО Црногорска православна црква (ЦПЦ) бити враћена аутокефалност, поручио је потпредсједник Савјета Митрополије ЦПЦ Стево Вучинић.

четвртак, новембар 29, 2018 / 14:46

Коментаришући изјаву васељенског патријарха Вартоломеја да "Украјинци имају право на аутокефалију, као и сви народи на Балкану који су неко вријеме провели под директном јурисдикцијом Васељенске патријаршије, али сада је дошло вријеме да и они постану самостални”, Вучинић је нагласио да у ЦПЦ очекују да и црногорске државне адресе поступе "слиједом примјера врховне државне адресе Украјине, која је од васељенскога трона исходовала аутокефалност”.

"Очекујемо и да Скупштина донесе закон о слободи вјероисповијести, који чланом 52 незаконито преписану црквену имовину на Београдску патријаршију поново узакоњује на црногорску државу. Очекујемо и да Скупштина огласи неважећим на територији Црне Горе Александров акт о уједињењу цркава из 1922. године и тако Црногорску цркву уведе у правни статус домицилне цркве. На реду су врховне државне адресе, и од њих све зависи”, категоричан је Вучинић.

Он је у изјави за Побједу подсјетио да је "томосом из 1922. године, који је издао васељенски патријарх Мелетије, одобрено уједињење православних цркава у једну, јединствену Српску”.

"Њиме су побројане цркве које се уједињују, и међу њима, аутокефална Црногорска православна црква. Пише да одобрава уједињење због такозване црквене економије, јер у новој државној творевини краљевини СХС треба да буде једна православна црква. Самим тим слиједи да нове околности, које су наступиле након конституисања суверене Црне Горе, подразумијевају да васељенски патријарх повуче томос и канонско стање доведе у првобитно, од прије 1922. године. То се, уколико добије иницијативу од легитимних адреса, очекује од патријарха Вартоломеја, који је већ повукао томос из XВИИ вијека, којим је васељенски трон дозволио Руској цркви да анектира Украјинску”, појаснио је Вучинић.

Православни свијет, како је казао, повезан је духом православља који оличава Васељенска патријаршија, док су организационе форме цркава унеколико различите.Оставите одговор