Хрватско тужилаштво подигло оптужницу против Мерчепа

Хрватско Тужилаштво подигло је данас оптужницу против бившег ратног помоћника министра унутрашњих послова Томислава Мерчепа због ратног злочина против цивила који је 1991. године починила јединица под његовом командом, а ријеч је о убиству 43 цивила и нестанку три особе са подручја Загреба, Кутине и Пакраца. Загребачко тужилаштво је на интернет страници потврдило оптужницу у […]

четвртак, јун 9, 2011 / 18:23

Хрватско Тужилаштво подигло је данас оптужницу против бившег ратног помоћника министра унутрашњих послова Томислава Мерчепа због ратног злочина против цивила који је 1991. године починила јединица под његовом командом, а ријеч је о убиству 43 цивила и нестанку три особе са подручја Загреба, Кутине и Пакраца.

Загребачко тужилаштво је на интернет страници потврдило оптужницу у којој су наведени инцијали Т.М., што је уобичајена правна пракса, док су локални медији идентификовали осумњиченог као Томислава Мерчепа.

Непристрасно ријешавање питања ратних злочина је важан услов за приступ Хрватске у ЕУ.

Медији наводе да није подигнута оптужница, Мерчеп би сутра по закону морао да буде пуштен на слободу када истиче максимални временски рок од шест мјесеци колико се осумњичени може држати у притвору без подизања оптужнице.

Мерчеп је према писању медија, прије четири године претрпио мождани удар, а одмах након хапшења 10. децембра прошле године и испитивања код истражног судије био је смјештен у затворску болницу.

Хрватска Влада, такође је данас саопштила да жели да Хашки трибунал у оптужницу против недавно ухапшеног бившег команданта Војске Републике Српске генерала Ратка Младића укључи и његов период проведен у Хрватској 1991. године када је био официр тадашње ЈНА.

Влада је од тужилаштва затражила да доказе против генерала Младића достави Хагу.Оставите одговор