11:44 Нијемци извиждали Рода Стјуарта у Лајпцигу након што је пружио подршку Зеленском07:59 Жељка: Нестабилност у БиХ не производи Русија, већ муслимански фактор уз помоћ странаца07:56 Столтенберг пријети распоређивањем нуклеарног наоружања према Русији07:53 Гогановић критикује шефа јавно, умјесто да пређе у сусједну канцеларију07:51 Угари су сада добри, не као у Бранково вријеме: Иштван Турци добио награду именовану по Радичевићу07:47 Минић очекује жетву пшенице којој се не може утицати на цијену07:42 Јеленка из САД сматра да крађа није крађа, ако се краде од Русије07:38 Русија ће тражити да се Генерална скупштина УН изјасни о злочинима Њемачке07:36 Василиј Небензја: Украјина мора да призна стварност на бојишту и да јасне гаранције о неутралности07:34 Живадин Јовановић: Запад покушава да своју експанзионистичку политику и агресију свали на друге

Хрватска: Промијењен закон који је гарантово три српска посланика

Уставни суд Хрватске данас је једногласно укинуо члан Закона о правима националних мањина који је Србима гарантовао најмање три посланичка мјеста. У члану 1. писало је да мањине заступљене с више од 1,5 одсто иду на опште изборе, док оне којих има мање имају двоструко право гласа. Укинута је одредба која је предвиђала да се […]

петак, јул 29, 2011 / 14:22

Уставни суд Хрватске данас је једногласно укинуо члан Закона о правима националних мањина који је Србима гарантовао најмање три посланичка мјеста. У члану 1. писало је да мањине заступљене с више од 1,5 одсто иду на опште изборе, док оне којих има мање имају двоструко право гласа.

Укинута је одредба која је предвиђала да се најмање три мјеста резервисана за Србе у Сабору дају листи која је освојила већину у свим изборним јединицима, што је била Самостална демократска српска странка .

Посланик СДСС-а Милорад Пуповац раније је рекао да би, уколико Уставни суд прихвати измјене Уставног закона о националним мањинама, могла избити уставна криза и међународне компликације.

"Уставни закон о националним мањинама се доноси двотрећинском већином, то је закон који је био услов међународног признања Републике Хрватске и то може имати врло озбиљне политичке посљедице", рекао је Пуповац.

Представник Српске народне странке Милан Родић рекао је да је СДСС направио бројне погрешне потезе на штету српске мањине.

"Пуповац је то договорио изричито очи у очи са Шексом, без јавне расправе српске заједнице", рекао је Родић.

Представник коалиције Српска слога Станиша Жарковић такође сматра да је СДСС у привилегованом

положају.

Посланик Фурио Радин о ситуацији је обавијестио италијанског предсједника Ђорђа Наполитана. Радин је рекао да се изборни закон не смије мијењати у изборној години, али из Уставног суда данас је одговорено да се то не односи на питање националних мањина.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор