Храна у свијету појефтинила послије осам мјесеци

Свјетске цијене хране снижене су у марту, први пут за осам мјесеци, након што су почетком ове године скочиле на рекордне максимуме, саопштила је данас Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду. Мјесечни индекс глобалних цијена хране ФАО, који представља мјерило промјена цијена прехрамбене корпе житарица, уљарица, млијечних производа, меса и шећера, опао је у […]

четвртак, април 7, 2011 / 14:40

Свјетске цијене хране снижене су у марту, први пут за осам мјесеци, након што су почетком ове године скочиле на рекордне максимуме, саопштила је данас Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду.

Мјесечни индекс глобалних цијена хране ФАО, који представља мјерило промјена цијена прехрамбене корпе житарица, уљарица, млијечних производа, меса и шећера, опао је у марту, после осмомјесечног непрекидног раста, на 230 поена, што је смањење за 2,9 одсто у односу на максимум у фебруару. Тај индекс је, међутим, и даље 37 одсто изнад показатеља из марта 2010, наведено је у саопштењу ФАО.

"Снижење просјечног индекса доноси извјесно добродошло олакшање послије сталног повећања у посљедњих осам мјесеци", изјавио је директор ФАО за трговину и тржиште Дејвид Холам.

"Било би, међутим, прерано за доношење закључка да је дошло до преокрета у узлазном тренду", додао је он.

Март је био нарочито нестабилан кад је реч о цијенама житарица, углавном као посљедица растућих економских неизвјесности и превирања на северу Африке и Блиском истоку, као и због земљотреса и цунамија у Јапану, указао је ФАО.

Индекс, ипак, показује да су међународне цијене биљних уља, шећера и житарица снижене. Појефтинио је и пиринач као резултат обилних испорука из земаља извозница и успорене увозне тражње.
За разлику од тих производа, цијене млијечних производа и меса су у порасту, мада маргиналном кад је реч о месу, пренеле су агенције.

"Неопходно је да у неколико сљедећих седмица добијемо информације о новим сјетвеним површинама како бисмо имали представу о будућим производним нивоима", указао је Холам.

"Ниски нивои залиха, утицај догађаја на Блиском истоку на цијене нафте и јапанска криза утицаће, међутим, на наставак неизвјесности и нестабилност цијена током сљедећих мјесеци", додао је он.

Индекс цијена уља и масти снижен је у марту за 19 поена, што представља преокрет у односу на деветомјесечни узастопни раст, док је индекс цијена шећера износио 372 поена, чак 10 одсто ниже од максимума из јануара и фебруара.

Индекс цијена млијечних производа је у марту, међутим, повећан 1,9 одсто у односу на фебруар и 37 одсто у поређењу са мартом 2010, на 234 поена, док је индекс цијена меса мало промјењен у односу на фебруарски ниво и износио је 169 поена.

Свјетске цијене хране су почетком ове године достигле рекордне максимуме, а ФАО је у марту упозорио да би их велико поскупљење нафте могло још више подићи.Оставите одговор