Хонг Конг у ишчекивању тајфуна "Несат"

Школе, бројне компаније и установе, те јавни градски саобраћај данас не раде у Хонг Конгу због наиласка тајфуна "Несат", који је на Филипинима усмртио 35 лица. Метеролошка служба синоћ је подигла упозорење због наиласка тајфуна на осми ниво на скали од 10, док јак вјетар дува и обилна киша пада у Хонг Конгу. Најмање три […]

четвртак, септембар 29, 2011 / 09:15

Школе, бројне компаније и установе, те јавни градски саобраћај данас не раде у Хонг Конгу због наиласка тајфуна "Несат", који је на Филипинима усмртио 35 лица.

Метеролошка служба синоћ је подигла упозорење због наиласка тајфуна на осми ниво на скали од 10, док јак вјетар дува и обилна киша пада у Хонг Конгу.

Најмање три лица су повријеђена када је јак вјетар срушило дрвеће.

Када се прогласи осми ниво упозорења – берзе, судови, владине организације и школе се затварају, а многе компаније својим радницима препоручују да не долазе на посао.

Тајфун "Несат" јутрос се налази око 350 километара од Хонг Конга, али према посљедњих прогнозама не би требало да захвати територију града, јер се креће ка кинеском острву Хајнан.

У Хонг Конгу суспендован је аутобуски, жељезнички и поморски саобраћај. Улице су пусте пошто су власти препоручиле грађанима да остану у својим кућама.

На Филипинима, два дана након проласка тајфуна "Несат", један дио острва Лузон је остао под водом, а 35 лица су погинула, док се 45 води као нестало.

Бенито Рамос, званичник службе цивилне заштите, изјавио је да су многи рибари отишли у риболов упрокос упозорења метеоролошких служби.

"Спасилачке екипе чамцима достављају помоћ угроженима. Вода се полако повлачи", додао је Рамос.

Тајфун "Несат" захватио је сјевероисточну обалу филипинског острва Лузон, гдје живи више од половине од 90 милиона Филипинаца.

Удари вјетра достизали су брзину до 170 километара на час, због чега је дошло до прекида у снабдијевању струјом.Оставите одговор