ХДЗ-ови, СДА, ПДП и СДС потписују декларацију о европским вриједностима

Представници СДА, СДС-а, ПДП-а, ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 сутра ће у Сарајеву потписати заједничку декларацију о европским вриједностима Потпредсједник СДА Сенад Шепић рекао је да ће представници СДА, СДС-а, ПДП-а, ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 сутра у Сарајеву потписати заједничку декларацију о европским вриједностима и заједничким циљевима странака из БиХ које подржавају Европску народну […]

четвртак, април 3, 2014 / 15:52

Представници СДА, СДС-а, ПДП-а, ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 сутра ће у Сарајеву потписати заједничку декларацију о европским вриједностима

Потпредсједник СДА Сенад Шепић рекао је да ће представници СДА, СДС-а, ПДП-а, ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 сутра у Сарајеву потписати заједничку декларацију о европским вриједностима и заједничким циљевима странака из БиХ које подржавају Европску народну странку (ЕПП) или јој припадају.

Шепић је на конференцији за новинаре у Сарајеву рекао да се на овај начин, први пут у БиХ, најављује спремност за унутрашњи договор у вези са питањима важним за БиХ и све њене грађане, саопштено је из СДА.

У саопштењу се наводи да ће декларација бити потписана на конференцији у Сарајеву, коју организује Фондација "Конрад Аденауер" и Европска народна странка у сарадњи са Центром за нове иницијативе, којој ће присуствовати и више европских парламентараца, а учесницима ће се обратити предсједник ЕПП-а Јосеф Даул.

Шепић је навео да ће, у име СДА, декларацију потписати замјеник предсједника странке Бакир Изетбеговић.

Говорећи о актуелним политичким темама у БиХ, Шепић је рекао да СДА сматра да је недопустиво да на руководећим позицијама у Агенцији за истраге и заштиту (Сипа) нема ни једног Бошњака.

"Захтијевамо да се, у току актуелног процеса именовања у полицијским агенцијама, исправи намјерно направљени национални дебаланс на овим позицијама. Ово је противуставно и противзаконито", оцијенио је Шепић и позвао Савјет министара БиХ да то "што прије исправи".

Према његовом мишљењу, одговорност за то сносе министри из реда бошњачког народа у Савјету министара БиХ "без чијег гласа ова именовања не смију да буду извршена".0 КОМЕНТАРА

 1. Inače za RS je daleko bolje, da ima vlast koja će imati dobre odnose sa desno orjentisanim strankama Evrope. Recimo njemački SDP se zalaže veći intervencionizam u bih dok se Demohrišćani zalažu za manju ulogu MZ, itd..

  Декларација садржи принципе везане за изградњу правне државе, равноправност конститутивних народа, борбу против корупције, сиромаштва, незапослености и опредијељеност европским интеграцијама.
  http://www.sdsrs.org/

 2. Izgleda da su ove frontal efendije SDS za BIH, svašta naučili na političkim edukacijama pod mentrostvom nemačkih fondacija,ali logiku im zaboraviše ispredavati. Onda nije ni čudn da se u jednom istom postu,kritukuje SNSD što sarađuje sa ustaškom HDZ, a onda u sva zvona ishvali narodnjačka saradnja i potpisivanje programske koalicije sa tim istim HDZ. Hitno su potrebni dodatni časovi kod mentora,da bi ovu logiku prodali narodu.

 3. Nemam ja ništa sa SNSD-om, a ni još manje sa novobosanskom SDS-om. Samo mi je zadovoljstvo ukazivati na hipokriziju i licemerstvo. HDZ kad sarađuje sa SNSD-om je ustaška,a kad sarađuje sa novobosanskom SDS-om onda naglo postoje evropska narodna stranka. SNSD-su spočitava saradnja sa SDP-om,a onda sigurno još antisrpskija SDA postaje poželjan partner novobosanskom SDS-u. Sve sami biseri od logike, isto kao što je i biser Rančić, koji ovde brani bosanštinu sa četničkim avatarom.
  Nekima je to baš teško shvatiti. Ubacite još koji geg, možda će se bar malo zabašuriti sva besmislenost i kontradiktornost agitacije novobosanske SDS.

 4. Нормално је да се на потпис приближавању програмима и правцима европских народних странака највише нервирају бивши чланови социјалистичке интернационале(СНСД) из које су избачени не својом вољом, него вољом својих поузданих партнера СДП-а.

 5. Све честитке СДС-у и ПДП-у. Лијепо је чути да странке сарађују. То носи и неке обавезе.

  Лијепо је Харпер подсјетио и опоменуо да се треба чувати судбине СНСД и избацивања из удруге.

  Искушења ће бити разна. Обавеза СДС и ПДП је да се усагласе са народњачком већином у сваком парламенту.

  СНСД се својевремено редовно курчио и редовно гласао контра СДП, СДУ и НХИ.

  На примјер, када дође на ред ентитетско гласање, обавезе ове двије странке је да се усагласе са странкама из ФБиХ и да исто гласају. Не смију понављати СНСД-ову грешку.

  Временом ће се тај проблем ријешити тако што ће се у сваком новом закону на европском путу ‘заборавити’ ентитетско гласање.

  Како то изгледа имали смо прилику скоро видјети у предложеном изборном закону који је у јавност пласирао СДС.

  Имаш проблем, не помињи проблем. Проблема нема.

  Још једном, срећно и берићетно, а ако будете засрали овамо вас чекају усране мотке умочене у прочитана говна.

 6. sreda, 24. apr 2013, 10:59 -> 11:09

  SNS postao član Evropske narodne partije

  Srpska napredna stranka primljena u političku grupu Evropske narodne partije na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu. Evropska narodna partija je najjača politička frakcija u Savetu Evrope i u Evropskom parlamentu.

  Prestanite mlatiti gluposti i pogledajte šta se zaista potpisuje. Ideja SDS-a je stvorila Republiku Srpsku i SDS-a će je čuvati i sačuvati od svih uticaja i faktora kako stranih tako i domaćih. Kad pričate o evropi onda pogledajte prema čemu se stvarno ide i koje su to stranke pozicija u Evropskom parlamentu i za šta se one zalažu koji su im ciljevi…. i pogledajte koje grupacije je SNSD član i sve će vam biti jasno.

 7. Odajući priznanje SNS-u na dosadašnjim postignutim rezultatima predsednik grupe Evropske narodne partije u Savetu Evrope Luka Volonte izrazio je očekivanje da će dalji napori na dostizanju ciljeva ove grupe evropskih narodnih partija ubrzo dovesti do članstva te partije u Evropsku narodnu partiju i u Briselu.

  Kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, posle glasanja za prijem SNS-a, kome je prisustvovao i predsedavajući Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Žan Klod Minjon, predstavniku SNS-a i šefu naše delegacije u Strazburu, Aleksandri Đurović upućene su čestitke i želje za uspešan rad u okviru ove političke grupacije u Savetu Evrope.

  Evropska narodna partija okuplja evropske stranke desnog centra i predstavlja najuticajniju političku grupaciju u Evropi.

  Značaj i uticaj Evropske narodne partije se proteže od Saveta Evrope do Evropskog parlamenta. Evropska narodna partija ima veliki uticaj na donošenje svih značajnih odluka u Evropskoj uniji, odnosno velikom broju evropskih država.

  Punopravne članice su demohrišćanske i konzervativne stranke iz zemalja Evropske unije, a pridružene su iz Švajcarske, Norveške, Hrvatske i Srbije. Pored njih postoje i stranke sa položajem posmatrača iz cele Evrope.

  Ovaj tekst je tada dobio sledeći komentar:

  Bravo Vucicu!
  Cestitke za SNS, i predsednika Aleksandra Vucica! Bravo Vucicu, samo napred! Ti si nasa nada!

  Toliko, da se zna!!!!!

 8. Deklaracija o evropskim vrednostima i zajedničkim ciljevima stranaka, po punom naslovu naslovu , ne govori samo o evropskim vrednostima , već i o zajedničkim ciljevima stranaka što se ovde na frontalu pokušava nemušto zabašuriti. Dakle radi si akcionom političkom programu predizborne koalicije, svaranja funkcionalne BiH, čitaj, urušene RS. To se čak nije ni pokušalo sakriti.
  Na čak tri mesta se na tome insistira. U Čl. 1. se govori o ostvarivanju moderne i f u n k c i o na l n e društvene zajednice. U Čl. 3 se govori o stabilnom i e f k a s n o m političkom sistemu,a u čl. 4. eksplicitno se spomineje f u n k c i o n a l n a država. Nije onda ni čudo da sarajevski dekan karakteriše SDS kao lidera u probosanskim stavovima. Dakle, ona više nema problem sa identitetom.
  Nazalost , RS očigledno nema alternative. Sugurno je da probosanština SDS, zajedno sa Čavičem, sarajevskom slugom i Ivaničem, igračem za sva vremena i za svakog, ne može biti izbor Srba, osaim ako nisu odlučili da se samoukinu. Valjda taj stepen mazohizma još nismo dostigli.

 9. miro, 04.04.2014. 14:32:36

  Ja ne pitam gdje je kod Dodika i šta.Nego pitam gdje je na zvaničnom dokumnetu koji potisuju stranke spasa za RS ista?Gdje se i u kom djelu RS spominje?Ajd nek nema RS možda je nekom teško pisati ili izgovoriti navedeni naziv entiteta ali imali možda neki entitet da se spominje u tekstu dokumenta ili sl….

 10. mimikrija, 04.04.2014. 15:04:59

  Ja nisam u nekoj stranci da znam šta je konkretno predviđeno,ali ono šta vidim kao građanin da vlast sve radi protiv naroda,i trebaju neki novi da dođu,pa ako i oni ne budu valjali narod na ulicu pa da ih smijeni,niko ne može nešto tako bitno ukinuti bez volje većine,a sad nam je najbitnije da se pozabavimo ekonomijom ili ćemo sigurno propasti.

 11. Ovo je pravo čuvanje. Ako se prihvati mišljenje SDS nećemo imati ni fabrike, ni izvoz, a Republike Srpske neće biti nigdje. Koja zemlja ima nešto od Evrope, Hrvatskoj je gore 10 puta od kada su u Evropi. A da bi u Evropu moramo biti jedinstvena BiH,a to je politika SDSa sada i nekada Alije Izetbegovića, mislim da to snavnovnici RSa ne žele, posebno oni koji su se borili za nju.
  A Bosić bi na vlast, pa po svaku cijenu

 12. Govori se o postojanju Republike Srpske. Ovo što potpisuju je politika koja vodi u ukidanje RS i formiranja jedinstvene BiH. Njima treba labilna ličnost kao Bosić koji ovo sad radi i Čavić koji zamalo nije izgubio i policiju.
  Zašto nisu potpisali deklaraciju za Republiku Srpsku, već za BiH, prodane duše.
  miro,
  Neki ne mogu u Austriju jer su im grobovi najmilijih ovde u RS za šta su se borili, a ne mogu ih nositi sa sobom.

 13. I vojo stranački efendijo, sta kaze centrala SDS za BiH. Koja je direktiva, jel HDZ ustaška stranka ili je evropska stranka sa kojom formirate programsku kolaiciju,pod nemačkim mentorstvom. Razjasni nam malo,nikako da to skontamo iz haosa od tvojih postova,Mozda uspeš iz jos nekog pokušaja. Mozes ti to.

  Nisam član ni jedne stranke, al kad insistiraš, boli me neka stvar:)
  SNSD je glavna proustaška stranka u RS, od Novakovića hravatskog dragovoljca, pa do cijelog ešalona hrvata i hrvatskih zetova u vrhu stranke. O bliskoj saradnji sa HDZima i njegovoj podršci hrvaskim uvoznicima da ne govorim, sve se zna.
  Ja sa tim lično nemam problem, ne bavim se Hrvatima, nisam doktor specijalista za njihovu neizlječivu bolest.
  Ali mi pripadne muka kad Hrvat Dodig ili njegovi dragovolci i kurvatski zetovi nas Srbe uče kako se navodno brani RS. To mi baš diže pritisak.

 14. десте режимлије? Откуцао вам са? Ако, ако било је и вријеме… 🙂 Мило ми је да полако али сигурно идете на сметљиште историје, искрено, надам се да ће добар дио вас добити пругасто одијело, то је најмање што сте заслужили.

 15. Prema komentarima vas iz SNSD-a trebamo i dalje ostati ksenofobicni i za sve sto nam se negativno desava optuzivati politicare iz Evrope koji hoce da saradjuju to jest po vasem misljenju hoce da nas zajebu na svakom nasem Srpskom cosku.
  Sta ste vi licno uradili da nas predstavite kao pozitivne ljude sa naprednim idejama koji zele normalan zivot kao i u Evropi posto znam da vasa stranka nije nista jer se Baja kurci gdje god stigne,“ne trebaju nam ovi,ne trebaju nam oni ,mi mozemo sami, a dzepovi puni pa sa kurcim kako hocu“ a mrski neprijatelji vrebaju na svakom cosku da nasu idilu pokvare.
  Osim zajedljivih i na momente glupih do bola komentara u kojima zelite pokazati da i clanovi SNSD mogu biti inteligentni navedite konkretno s kim je Baja u poslijednje vrijeme od znacajnih i cijenjenih licnosti imao sastanak da nas predstavi kao regiju a da je bilo rezultata.

 16. „dragoslav“račić“ „jedi govna pleter!“ завршен цитат.
  Овај наоружани брадати патриота, не зна се чији, је изгледа одлучио да не вади говна из уста све док СДС не додје на власт. Збиља га је Додик упропастио, па јадник, нема ништа друго да једе. Како је његов миљеник, веома храбри и надасве надарени Босић (иначе носилац одликовања за пробосанску орјентацију са ахмедијом првог реда, додјељену од стране ФПН у Сарај’ву) добио политички азил у Сарај’ву, могао би и он за њим, скупа са приједором и пуноглавцем Декијем. Тамо ће вам фалити сланине, али, јебига, слобода се скупо плаћа.

 17. Antipod, 05.04.2014. 00:47:00 [111211]

  „Тамо ће вам фалити сланине, али, јебига, слобода се скупо плаћа.“

  Битно је да ви имате и слободу и сланине, други нико у Републици Српској нема право ни на кости!

 18. Ko mi priča priču! Antipod, branitelj lika i djela GB kojem okosnicu režima čine proustaške elementi.

  Obrazovanje nam je u paramparčad zdrobio Ante, a onda je sve bilo lako.
  Uništavanje naroda počinje uništavanjem njegovog obraovnog sistema.

  A, gdje GB posla juniora na škole?
  Beč. Monte carlo, Pariz,Opatija, Cipar, … gdje bajevići imaju stanove, vile, nekretnine… je li to Evropa…

  Oni bi tamo, i jesu tamo s blagom opljačkanim od svoga naroda kojega su odveli u Afriku i vratili u robovlasništvo.

  Antipode, ER ist kaput!

  Kako će i gdje završiti, vidjećamo. Svaka kazna mu je premala s obzirom šta je uradio. Tunjice ili Foča su premija koju on priželjkuje, da ne bude nešto vidjeno , nešto što se dešavalo sa onima koji su bili korisni idioti .

 19. Још једном честитам СДС-у што је изабрао пут евроатлантских интеграција (ЕУ и НАТО) за које се ја одувијек отворено залажем.

  Такође захваљујем СДС-у што је овим чином јасно показао свој став о референдуму за самосталност РС.

  Међутим, као ороз са орловским памћењем морам рећи да ме многе ствари брину јер се на неки начин понаља историја.

  Елем. Крајем осамдесетих у Југославији и БиХ долази до спознаје да је комунизам на умору и да га мора замијенити неки други систем.

  Најгласнији у томе да треба мијењати систем били су Срби и Словенци. Словенци су тачно знали да тај нови систем треба бити вишестраначки по западноевропском узору. Они су то прокламовали једноставном паролом ‘Европа здај’.

  Срби су по обичају били за промјену, а кад их упиташ шта је то ‘за’ онда нису имали одговор. Неки су хтјели вишестраначки систем, други социјализам са људским ликом, трећи шведски социјализам, четврти нестраначки плурализам итд.итд.

  Кад је у читавој Југославији превладала једина нормална идеја да се пређе на вишестраначки систем, у БиХ су се десиле занимљиве ствари.

  Почеле су се оснивати странке. Прво су Хрвати основали ХДЗ, затим муслимани СДА. Први у оснивање српске странке у БиХ је кренуо Вук Драшковић. У међувремену је и београдска комунистичка власт схватила да је вишестраначје немогуће избјећи и дала сигнал својим експозитурама у БиХ да сруше Драшковићев концепт и да се прави СДС, дијелом по узору на СДС у Хрватској.
  Не бих овом приликом о другим детаљима јер и овако преопширан коментар ми личи на Алексине.

  Када су главне странке већ основане комунисти су промијенили устав БиХ и фактички од БиХ, државе Срба, Хрвата и Муслимана, направили грађанску државу тако што су скупштину подијелили на Вијеће општина и Вијећа грађана. Тиме су створени предуслови да се на будућем референдуму о независности БиХ изјашњавају грађани у општинским изборним јединицама, а не народи. Резултат тога знате.

  Сада ћу млађим фронталџијама објаснити како су се понашали Срби у то вријеме.

  СПО је одмах устао против таквог устава и позвао Србе који су се тада затекли у једнопартијској скупштини да оборе такав устав. Расположење међу њима је било такво да је то имало изгледа за успјех.
  Међутим, хладан туш је дошао онда када је новоформирани СДС изашао са ставом да је такав устав прихватљив, а Караџић је почео просипати причу да СДС баштини народњачку и социјалдемократску идеју.
  Таква политика је наишла на одобравање сарајевске чаршије (слично као што данас сарајевска чаршија у звијезде кује Босића и Шаровића), док су СПО и Вук Драшковић били оличење мрачњаштва и српског шовинизма (слично као данас Додик).
  Сарајевске новине и телевизије су се утркивале да угосте Караџића, Кљујића и Изетбеговића који само што нису један другом уваљивали језик.
  Према томе, драга омладино, те деведесете године нису биле везане само двије заставе, него три.

  Та идила је трајала читаво вријеме док је Караџићев ментор Милошевић мислио да ће прихватањем грађанског устава БиХ везати БХ комунисте уз себе, а нарочито му је био битан Богић Богићевић. Када су их Богић и екипа израдили, Караџић се сјетио да обара устав који је претходно прихватио, па се вратио на идеју СПО о Вијећу народа гдје би одлуке могле проћи само ако их прихвати већина из сваког народа (нешто слично данашњем ентитетском гласању).

  Даље вам је углавном познато.
  Иду избори када Караџић пропушта и другу прилику и пристаје на изборе по том грађанском уставу, затим прави трећу грешку када формира владу са СДА и ХДЗ тако што песор одбране препушта Хрватима, а ресор МУП Муслиманима.
  Итд.Итд.

  Данас имамо сличну ситуацију. СДС хрли у савез са ХДЗ и СДА, ужива у тапшању по раменима, уважавању у чаршији. Некад је то чаршија радила зато што је СДС обезвриједио идеју Вијећа народа, данас што је референдум ставио ад акта.

  Човић је јуче јасно изјавио (Фронтал то наравно није ставио у ову вијест) да је сврха овог удруживања прекомпозиција БиХ. До јуче је СДС критиковао Додика због подршке Човићу за прекомпозицију ФБиХ, данас човић има написмено СДС-ов пристанак на прекомпозицију читаве БиХ.

  Прије неколико дана Иванић потписује програмско јединство са Чавићем, а већ данас то исто ради и са овима, али без Чавића. Зашто ту није било мјеста за Чавића?

  Још кад на крају Рагуш каже да је овај договор рађен тајно по инструкцијама фондације Конрад Аденауер, онда је разлога за опрез заиста пуно.

  Па на крају све то зачини јучерашњом Бакир изјавом да не треба причати о прошлости него о будућности, а већ данас у сарајеву почињу манифестације поводом 6. априла, дана ослобођења града, у којима се најмање помиње тај догађај, а све се врти око обиљежавања ‘опсаде’ Сарајева.
  Толико о Бакировом непомињању прошлости.

  Још једном да подсјетим да се прошло СДС-СДА-ХДЗ грљење и љубљење завршило ратом. Нисам птица-злослутница, али јесам ороз који има орловско памћење и мудрост жалосне сове.

 20. Увијек су ми у поређењу са једне стране социјалистичке интернационале за коју се некад и шакама и шапама гребао Додиков СНСД-е (док му Злаја није показао ко је ту баја)и насупрот њих ове националне народњачке партије, апсолутно ближе су ми схватању и опредјељењу биле националне опције.
  Народ или народи као основ сваке националне државе, народна и национална права, национална привреда и национална култура. Тако да у свему овоме не видим никакво чудо, како га неки призивају, никакву негацију постојања ентитета и кантона у БиХ, а кроз наш статус за РС као сасвим аутономно самосталан дио БиХ.
  Овим потписаним споразумом не видим никакву принуду пута ка ЕУ или поготово НАТО-у, блок народњачких партија широм Европе чине и оне партије чије матичне државе нису чланице ЕУ.

 21. harper, 05.04.2014. 13:37:59

  “Тако да у свему овоме не видим никакво чудо, како га неки призивају, никакву негацију постојања ентитета“

  Знам ја да ти не видиш јер си слијепац. Прочитај изјаве Јозефа Дуала и Мартина Рагужа па ћеш видјети да они јасно назначују институционалне реформе у циљу побољшања функционисања државе БиХ.

  “Овим потписаним споразумом не видим никакву принуду пута ка ЕУ…“

  Нормално је да не видиш принуду јер је није ни било. Све је потписано на добровољној основи.

 22. Погријешили су само зато што то нису потписали одвојено.Требали су то потписати у Лукавици или Бањалуци,без федералних „партнера“.Овако шаљу слику у РС,која није примјерена.Ако на силу морамо бити у Вићу министара или парламенту,не мора се у овим необавезним скуповима.

 23. Сербиум,

  једина грешка је то што нико не зна шта су потписали, на шта су се обавезали, шта се подразумјева под институционалним реформама, шта садржи допунски папир којег спомиње Бакир.

 24. Зар ти није чудно ћутање СДС-ботова? Најрадије би они да се о овоме не пише.
  Централа им је дала у почетку претежак задатак да бране неодбрањиво, па су касније кориговали наредбу и схватили да се мања штета наноси ако се не улази у полемику.

  Ова ћутња је покушај да се о овоме не полемише, и на крају да се ово гурне под тепих.

 25. @prijedor: „Ko mi priča priču! Antipod, branitelj lika….“
  „Branitelji“ су с оне стране Саве, овдје се налазе браниоци – кад већ дубоко лажеш о свом идентитету, онда води рачуна које срање избацујеш из уста. Али сада је касно, проваљен си одавно.

 26. Нормалном да треба сачекати. У окторбру су избори па нека ови изађу са својом новом стратегијом, нека Додикови изађу са својом па нека народ одлучи.

  Али то мора важити за све. Када ја начепим СДС, онда је ‘сачекај’, а када треба хушакати борце на власт, онда нема чекања.

 27. Antipode,

  Braniteljskozengovski rječnik.

  Branioci su domaći izdajnici, strani plaćenici, neprijatelji Srpske.
  Branitelji su IN, ja , kao i svako pametan hoću da budem IN, pokušavam , mislim da ću uspjeti dobiti dobar transfer iz boračkih redova u braniteljske, iz otadžbinskog rata u domljubni, bio sam nažalost oficir, tražim transfer u časnike.
  G Baja, priiiiiiiimi mmmmeeeeee, mene pokajnika, odričem se izdajnika, stidim ih se!

 28. @ prijedor
  Џаба се пренемажеш – проваљен си. Видим да ти не треба пуно времена да се представиш у оригиналном вокабулару. Сада кад знамо ко си, хајде лијепо признај да си срао глупости. Срби ће ти по обичају, опростити.

 29. Priznajem, antipode, da sam grešan,
  da sam provaljivao gluposti o firčiju,
  da sam bio slijep i gluv,
  da me je silno dobro u Srpskoj zaslijepilo,
  da nisam čuo ništa od fabričkih svirena od prevelike dječije graje po ulicama, igralištima, dvorištima,

  priznajem da sam izmišljao da penzioneri prevrću po kontejnerima,
  da ima stotine hiljada nezaposlenih,
  da nas je GB zaduživao…

  priznajem da sam radio za MI5,6,7 z ciu, oznu, kgb, hamas i mosad.

  priznajem da sam bio u VRS…
  Glavni Baja, oprostiiiiiiiiii miiiiiiiiiiii !

 30. Чим се Симо овако антипротивно распише, то је гарант нешто добро за све нас. Док Симо из блата покушава да извуче све блеђу црвену дружину, овамо људи опуштено потписују да ће уважавати једни другима националне приоритете и интересе. Значи нема више тог пролетери уједините се(Лагумџија и Додик на кафи и рахатлокуму) овдје је ријеч како боље функционисати оно што не може да функционише, а ми сви знамо да РС са остатком БиХ не функционише тренутно ни овако склепана са федерацијом, а исто тако ни самостално, јер је одвојено гледајући економско стање у РС још горе него у остатку БиХ-а.

 31. Simo P. Oroz
  Lupetaš o ustavu BiH i njegovim promjenama. Vjeća onakva kakva su formirana su još 1974. godine. Uoči prelaska na demokratiju vodila se rasprava o ustavnim rješenjima zaštite nacionalnog interesa i mogućnost zabrane nacionalnih partija. Vijeće za zaštitu nacionalnog interesa je formalno postojalo, ali je pregaženo u euforiji nacionalnog osvještenja dva od tri naroda. U svakom slučaju SPO kao minorna politička snaga u BiH nije se ni čuo u BiH. Sada nešto privaljivati SDS-u je deplasirano i falsifikovanje istorije. Na referendum su dati čvrsti i nedvosmisleni odgovori: plebiscit, konstituisanje Srpske skupštine BiH, Kutiljerov plan.
  Ali Simo je stari demagog. On je uvijek sve znao i da se njega pitalo druge bi se pjesme pjevale.;)

 32. Предлажем „антирежимским“ мислиоцима, попут грешног „prijedora“, да почну водити акцију отцјепљења федерације од БиХ, јер њима (тим мислиоцима) никако није пријатно, да (та федерација) трпи велике проблеме због Додика и његовог „режима“.

 33. front, 05.04.2014. 20:54:31

  “Lupetaš o ustavu BiH i njegovim promjenama. Vjeća onakva kakva su formirana su još 1974. godine.“

  Лажима ништа нећеш постићи. Устав БиХ из 1974 је одредио три вијећа Скупштине СРБиХ, Вијеће удруженог рада 160 делегата, Вијеће општина 80 делегата и Друштвено-политичко вијеће 80 делегата. С обзиром да су се делегати бирали посредно, по таквом уставу је било немогуће провести вишестраначке изборе на којима би посланици били бирани непосредно, приступило се промјени устава.
  Вијеће општина није било спорно ни једној политичкој странци. Копља су се ломила око претвараља друга два вијећа у Вијеће народа или вијеће грађана.
  СДА и ХДЗ су били за Вијеће грађана, СПО је био за вијеће народа, а СДС се на крају сагласио са Вијећем грађана.

  Према томе, немој да лажеш народ. Омладина која чита Фронтал треба да зна праву истину.

  “ U svakom slučaju SPO kao minorna politička snaga u BiH nije se ni čuo u BiH.“

  Млађе читаоце може збунити чињеница да се у документима о оснивању РС појављује чињеница да су РС основали посланици СДС, СПО и други српски посланици, а стоји и чињеница да је СПО бојкотовао изборе због непристајања да се у устав угура Вијеће грађана умјесто Вијећа народа.

  Објаснићу шта се догодило. Послије одлуке СПО да не учествује на изборима за које смо знали да ће Срби на крају остати у мањини и да ће бити прегласани без инструмента вета (то би се дешавало и данас да нема ентитетског гласања), СДС је под своје узео цјелокупно српско бирачко тијело. Међутим, у Невесињу су се есдеслије жестоко посвађале око функција и до последњег тренутка је постојала опасност да Срни у Нвесињу остану без своје листе. У таквој ситуацији СПО је једино у Невесињу предао листу и касније убједљиво побиједио, без обзира што је и СДС у последњем тренутку такође предао листу и глатко изгубио изборе од СПО у Невесињу. Том изборном побједом један посланик СПО из Невесиња је отишао у Вијеће грађана, а други у Вијеће општина. Касније су њих двојица са осталим Србима основали Народну скупштину српског народа у БиХ.

 34. Eto ga opet Simara. Ko’ biva stranke odlučivale, a Nijaz im donio ustavne amandmane u julu 1990. SPO bio protiv, pa bojkotovao izbore, umrijeću od smijeha. A gdje je bio protiv? U Beogradu, možda u Nevesinju, ali nikako kao učesnik političkog života. Spakovano riješenje ustavnih amandmana nema veze sa kasnijim slobodno izabranim protagonistima parlamentarnog života u novembru 1990. Neformiranje tijela za zaštitu nacionalnog interesa je bio okidač za osporavanje legalnosti „većinskih“ odluka. A nije se radilo o banalnim odlukama. Sadašnji falsifikatori istorije na onoj strani tvrde da je tim amandmanima BiH postala suverena, pa je referendum bio formalnost.
  Insinuacije druga-vojvode Sime da bilo koja stranka srpskog predznaka želi da omogući majorizaciju u BiH su ispod svakog nivoa dostojanstva.;)

Оставите одговор