Грузија: Демонстрације против Сакашвилија

Десетине хиљада демонстраната окупило се у Тбилисију захтјевајући оставку предсједника Грузије Михаила Сакашвилија, а у граду Батуми на југозападу земље демонстранти су покушали да уђу у зграду телевизије, јавила је РИА Новости. Група од око 400 људи покушала је да пробије врата и бацала је каменице на прозоре зграде телевизије у Батумију на Црном мору, […]

субота, мај 21, 2011 / 21:26

Десетине хиљада демонстраната окупило се у Тбилисију захтјевајући оставку предсједника Грузије Михаила Сакашвилија, а у граду Батуми на југозападу земље демонстранти су покушали да уђу у зграду телевизије, јавила је РИА Новости.

Група од око 400 људи покушала је да пробије врата и бацала је каменице на прозоре зграде телевизије у Батумију на Црном мору, изјавила је уредница вијести у државној телевизији у аутономној републици Аџарији Тсира Абулаџе.

Абулаџе је рекла да полиција није користила оружје, али да је неколико полицајаца повријеђено у сукобима, послије којих су нападачи отишли са трга.

Демонстранти су, предвођени бившим савезником Сакашвилија и предсједником парламента Нином Бурџанадзеом, марширали главном улицом у Тбилисију, блокирајући саобраћај, а затим одржали скуп на централном Тргу слободе.

"Не можемо да чекамо до избора, а ако не желимо да чекамо треба сада да реагујемо", рекао је Бурџанадзе.

Он је додао да Грузини протествују због необољшевизма у земљи. "Сви говори о демократији су празна прича и фасада. Боримо се за демократију, правду, слободне и фер изборе", рекао је Бурџанадзе.

Демонстранти су отишли до зграде државне телевизије гдје су, као и у Батумију, захтјевали да добију вријеме у телевизијском програму прије него што се разиђу.

Сакашвилијева партија Уједињени национални покрет је побиједила на локалним изборима у мају 2010. године, а његов предсједнички мандат траје до 2013. године.

Сакашвилијеви противници га оптужују да уводи аутократску владавину у Грузији, бившој совјетској републици која лежи на важним саобраћајницама и енергетским рутама из каспијског региона ка западној Европи.

Опозиција, такође, оптужује прозападног Сакашвилија за корупцију и гушење демократских реформи.

"Ово је почетак одлучне борбе за ослобођење Грузије од Сакашвилија", рекла је бивши свјетски шаховски шампион и лидер опозиције Нона Гаприндашвили у Тбилисију, додајући да ће протести трајати пет дана.

Сакашвили (43) дошао је на власт у такозваној ружичастој револуцији.

Он је од 2007. године под притиском када су га противници оптужили за политички прогон и неуспјех у побољшању животног стандарда људи.

Сакашвили је данас отпутовао у званичну посјету Мађарској.Оставите одговор