Грубешић: Брисел инсистира на напретку у реформи правосуђа

Помоћник министра правде БиХ Нико Грубешић рекао је Срни да Брисел тренутно очекује и инсистира на одређеним резултатима домаћих власти из сета првих прелиминарних препорука Европске уније датих 6. и 7. јуна у Бањој Луци, на почетку структуралног дијалога о реформи правосуђа. Према његовим ријечима, ЕУ у оквиру тога инсистира и да се наставе разговори […]

понедељак, септембар 19, 2011 / 19:39

Помоћник министра правде БиХ Нико Грубешић рекао је Срни да Брисел тренутно очекује и инсистира на одређеним резултатима домаћих власти из сета првих прелиминарних препорука Европске уније датих 6. и 7. јуна у Бањој Луци, на почетку структуралног дијалога о реформи правосуђа.

Према његовим ријечима, ЕУ у оквиру тога инсистира и да се наставе разговори о Апелационом одјељењу Суда БиХ, односно његовом одвајању од те институције и формирању посебног суда, што је препорука ЕУ, као и захтјев Републике Српске.

"Уколико би могли постићи напредак, покренути нешто из препорука, ићи ће се у други круг разговора", навео је он.

Грубешић је напоменуо да ЕУ тражи формирање Апелационог суда на темељу резултата радне групе из 2007. и 2008. године.

Помоћник министра правде БиХ је нагласио да ће напредак и договор око препорука, уколико га буде, бити наведен као позитиван помак у Извјештају о напретку БиХ, којег би Европска комисија требало да објави 12. октобра.

Грубешић је додао да су према неслужбеним информацијама, реакције Брисела на упитник БиХ са техничким информацијама и одговорима Европској комисији – позитивне.

"Они су задовољни достављеним материјалом. Нису ишли у детаље, осим генералне оцјене да смо дали доста информација", истакао је он.

Грубешић је додао да не зна докле је Европска комисија стигла са анализом тог документа.

Дирекција за европске интеграције БиХ 31. августа послала је у Брисел Приједлог документа са техничким информацијама у вези са структуралним дијалогом о реформи правосуђа у БиХ, на захтјев Европске комисије.

Структурални дијалог о правосуђу у БиХ почео је у јуну у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, након договора предсједника Републике Српске Милорада Додика и високог представника за спољну политику и безбједност ЕУ Кетрин Ештон.Оставите одговор