Чешка: Корупција цвјета!

Корупција у Чешкој која је, према оцјенама организације Транспаренси интернешенел, на нивоу на којем је на Косову, дозлогрдила је и чешким тајкунима. Један од најбогатијих Чеха, власник петрохемијске групе Агроферт Андреј Бабиш позвао је на грађанску непослушност. „Чешка је као Палермо у којем влада мафија. Захваљујући усавршеном систему државна имовина се краде у милијардама. Корупција […]

понедељак, септембар 19, 2011 / 19:17

Корупција у Чешкој која је, према оцјенама организације Транспаренси интернешенел, на нивоу на којем је на Косову, дозлогрдила је и чешким тајкунима.

Један од најбогатијих Чеха, власник петрохемијске групе Агроферт Андреј Бабиш позвао је на грађанску непослушност.

„Чешка је као Палермо у којем влада мафија. Захваљујући усавршеном систему државна имовина се краде у милијардама. Корупција спрјечава и спровођење неопходних реформи, јер политичари неће за њих придобити грађане. Како могу да траже од грађана да штеде и да живе скромније, када људи виде колико се милијарди краде из заједничке касе”, казао је Бабиш у интервјуу који данас објављују Хосподаржске новини.

Бабиш није једини ко у Чешкој позива да коначно почне сузбијање корупције против које, посебно у јавним набавкама, чешке политичке странке ништа не раде.

Свој етички кодекс направиле су велике међународне компаније које послују у Чешкој али Бабиш је иступио до сада најотвореније и најоштрије позивом да Чеси почну да се боре против корупције сами кад политичари неће.

Бабиш је у том интервјуу позвао да се оснује нови „грађански форум”, попут широког покрета који је послије пада комуниста 1989. године кренуо у демократизацију и чишћење јавног живота од остатака тоталитарног режима.

„Имате двије могућности, или да се прилагодите, или да о томе почнете да говорите, с ризиком да ћете свуда имати проблеме”, рекао је Бабиш и подсјетио да је овако набујала корупција феномен последњих 20 година транзиције.

„За вријеме комуниста крали су пиљари и месари. Водећи функционери нису, јер су имали свој систем привилегија за које су веровали да ће трајати вјечно”, казао је Бабиш.

„Корупција је највећа кочница чешке привреде и прва ствар која интересује стране инвеститоре”, нагласила је и Магдалена Соучек из чешке филијале агенције Ернст енд Јанг.Оставите одговор