Грчка влада тврди да неће банкротирати

Грчка влада одбацила је данас медијске извјештаје да неће успјети да врати ни половину од 350 милијарди евра дуга. "Те опције нису разматране", рекао је портпарол грчке владе Илиас Мосиалос новинарима. Он је додао да грчке власти настављају да раде заједно са ЕУ и Међународним монетарним фондом /ММФ/ на финансијском програму земље до 2014. године. […]

понедељак, септембар 26, 2011 / 19:11

Грчка влада одбацила је данас медијске извјештаје да неће успјети да врати ни половину од 350 милијарди евра дуга.

"Те опције нису разматране", рекао је портпарол грчке владе Илиас Мосиалос новинарима.

Он је додао да грчке власти настављају да раде заједно са ЕУ и Међународним монетарним фондом /ММФ/ на финансијском програму земље до 2014. године.

ЕУ и ММФ рекли су да можда неће обезбједити у октобру наредну траншу од 8 милијарди евра од укупног пакета помоћи од 110 милијарди, ако Грчка не оствари буџетски дефицит и поред најава прошле седмице из Атине о даљим мјерама штедње, укључујући масовна отпуштања, смањење пензија и плата.

Портпарол Европске комисије Амадеу Алтафај Тардио рекао је данас да ЕУ не жели "контролисани банкрот" задужене Грчке јер би то утицало не глобалну економију.

У међународним круговима све се више чује опција "контролисаног банкрота" Грчке о чему ће се разговарати на састанку групе 20 развијених и земаља у развоју у Паризу у новембру.

Највећа бојазан је да ће невраћање дуга изазвати распад еврозоне и још дубљу финансијску кризу.

Шеф највеће руске банке Герман Греф рекао је данас да ће посљедице закасњеле акције Европе да ријеши дужничку кризу у Европи бити нова глобална кризе као она 2008.

"Та одлука се не смије одгађати. Веома је важно да Европа донесе одлуку и да је јасно изнесе. Ако се ова несигурност настави поново ћемо имати кризу из 2008. године", рекао је Греф.Оставите одговор