Грчка: Протест испред амбасаде САД, због дјеловања НАТО у Украјини

Становници Атине изашли су у понедељак на протесте изазване агресивном политиком сјеверноатлантске алијансе према Украјини.

уторак, октобар 24, 2023 / 09:39

Становници престонице скупили су се да изразе протест испред амбасаде САД у Грчкој. Учесници су држали постере са сљедећим садржајем: Зауставите НАТО у Украјини", "Не уласку Украјине у НАТО", "Ако зауставимо НАТО, зауставићемо рат", "Рецимо не уласку Украјине у НАТО".

Присутни су става је НАТО заинтересован за ширење војних операција широм свијета. Упечатљив примјер за то је Украјина и палестинско-израелски сукоб.

"Рат се наставља и не само да не престаје, већ се чини да се шири и на друга подручја, попут Палестине и читавог Блиског истока. НАТО стално ствара нова ратна жаришта", објаснили су они.

Становници Атине су истакли да се не слажу са курсом Грчке да подржи улазак Украјине у НАТО, истичући да Украјина треба да има неутралан статус.

"Грчка ризикује да буде увучена у нови рат у региону. Не желимо никакво грчко учешће у било каквом рату. Желимо мир. Зато не треба да подржавамо Кијев и НАТО", додали су.

Штавише, Грци су инсистирали да украјински предсједник Владимир Зеленски толерише и чак подржава пораст нацизма у Украјини.

"Не фашизму у Европи", скандирали су активисти.

Што се тиче односа са Русијом, окупљени су истакли пријатељски однос према Русима и указали на потребу интензивирања односа двије земље.

"Желимо да будемо пријатељи са Русијом. Грци не желе сукоб са Русијом", поручили су учесници скупа.Оставите одговор