Грчка: Позив посланицима да безрезервно подрже мјере штедње

Замјеник грчког министра финансија Филипос Сакинидис поручио је посланицима, који су против усвајања нових мјера штедње да подрже нове одредбе или ће земљу послати на "непознат и опасан пут" банкрота и међународне економске изолације. "Упитајмо се само шта би значило земљи када би остала без свог банкарског система, да буде изузета од озвоза сировог материјала, […]

субота, фебруар 11, 2012 / 19:08

Замјеник грчког министра финансија Филипос Сакинидис поручио је посланицима, који су против усвајања нових мјера штедње да подрже нове одредбе или ће земљу послати на "непознат и опасан пут" банкрота и међународне економске изолације.

"Упитајмо се само шта би значило земљи када би остала без свог банкарског система, да буде изузета од озвоза сировог материјала, лијекова, горива, основних намирница и технологије", рекао је Сакинидис.

Грчка влада је нешто раније одобрила нови пакет мјера штедње, које захтијевају Европска комисија, Европска Централна банка (ЕЦБ) и Међународни монетарни фонд /ММФ/ ради осигурања 130 милијарди евра помоћи и избјегавања банкрота.

Грчки парламент и европски министри финансија сада треба да одобре тај споразум.

Сакинидисово упозорење објављено је у вријеме кад је 48-часовни штрајк у Грчкој ушао у други дан.

Педесетак активиста Комунистичке партије поставило је два огромна банера на зидове Акропоља на којим пише "Доле диктаторство и монопол и ЕУ".

Полиција је саопштила да се до 7 000 демонстраната окупило у централном дијелу Атине, али да се нису поновила јучерашња дешавања када су били приморани да испаљују сузавац на изгреднике који су их гађали бензинским бомбама и каменицама.

До сада је пет министара из грчке владе поднијело оставке као знак протеста због обима захтјеваних мјера штедње за добијање новог пакета финансијске помоћи вриједног 130 милијарди евра.

Грчки министар финансија Евангелос Венизелос рекао је да земља до сутра треба да одабере да ли ће узети европску помоћ а тиме и нове мјере штедње или ће због дуговања банкротирати и бити приморана да иступи из еврозоне.Оставите одговор