Градња вјетроелектрана у Дрвару?

Неколико иностраних и домаћих фирми заинтересовано је за реализацију пројекта мјерења карактеристика вјетра на подручју дрварске општине с циљем одређивања енергетског потенцијала, могућности и оправданости његовог кориштења за изградњу вјетрењача на овом подручју. Начелник ове општине Анка Папак-Додиг истакла је да је ријеч о новој технологији и новом начину производње струје који наилази на све […]

четвртак, мај 5, 2011 / 15:27

Неколико иностраних и домаћих фирми заинтересовано је за реализацију пројекта мјерења карактеристика вјетра на подручју дрварске општине с циљем одређивања енергетског потенцијала, могућности и оправданости његовог кориштења за изградњу вјетрењача на овом подручју.

Начелник ове општине Анка Папак-Додиг истакла је да је ријеч о новој технологији и новом начину производње струје који наилази на све већу подршку стручњака, поготово на Западу.

Према њеним ријечима, ова западнокрајишка општина биће заинтересована за реализацију пројекта ако се покаже да за то постоји могућност и оправдање.

На подручју Ливањског кантона, у чијем саставу је и дрварска општина, прва вјетроелектрана биће изграђена на подручју општине Томиславград. Вјетроелектрана ће имати 22 вјетротурбине појединачне снаге два мегавата или укупно 44 мегавата и годишње ће производити између 128 и 146 гигавата електричне струје.Оставите одговор