Гогенова Млада Тахићанка продата за 11,2 милиона долара

Једна ретка скулптура Пола Гогена, биста од дрвета, продата је за 11,2 милиона долара на аукцији у Њујорку одржаној у уторак, јавиле су агенције. То је рекордна цијена за неки вајарски рад француског умјетника. Стручњаци "Сотбија" су вриједност скулптуре назване "Млада Тахићанка" – главе младе жене која носи велике минђуше и огрлицу од корала и […]

среда, мај 4, 2011 / 16:08

Једна ретка скулптура Пола Гогена, биста од дрвета, продата је за 11,2 милиона долара на аукцији у Њујорку одржаној у уторак, јавиле су агенције.

То је рекордна цијена за неки вајарски рад француског умјетника.

Стручњаци "Сотбија" су вриједност скулптуре назване "Млада Тахићанка" – главе младе жене која носи велике минђуше и огрлицу од корала и шкољки – процјенили на суму између 10 и 15 милиона долара.

Гоген је скулптуру високу 24 центиметра направио током боравка на Тахитију између 1890. и 1893. а то је период из којег је остао само мали број његових скулптура.

Уметник је "Младу Тахићанку" 1894. по повратку у Париз поклонио 10-годишњој ћерки једног пријатеља којој је био обећао поклон са јужних мора.Оставите одговор