Годишњица Орићевих крвавих пирова

СРЕБРЕНИЦА/БРАТУНАЦ – Полагањем цвијећа и паљењем свијећа на спомен-обиљежјима и гробљима у селима Крњићи, општина Сребреница, и Загони, општина Братунац, обиљежена је 17. година страдања 38 српских цивила, које су убили припадници муслиманских оружаних снага из Сребренице, под командом Насера Орића. У нападу, који су муслимани извели 5. јула 1992. године, на небрањена српска села, […]

недеља, јул 5, 2009 / 15:44

СРЕБРЕНИЦА/БРАТУНАЦ – Полагањем цвијећа и паљењем свијећа на спомен-обиљежјима и гробљима у селима Крњићи, општина Сребреница, и Загони, општина Братунац, обиљежена је 17. година страдања 38 српских цивила, које су убили припадници муслиманских оружаних снага из Сребренице, под командом Насера Орића.

У нападу, који су муслимани извели 5. јула 1992. године, на небрањена српска села, у Крњићима је убијено 24, а у Загонима 14 Срба, међу којима је било највише жена, дјеце и стараца, који нису успели да побјегну.

Све куће у оба села су опљачкане, разорене и запаљене.

У Крњићима се, од 40 породица, колико је живјело пре рата, вратила само једна српска породица.

За овај злочин, као и за све друге злочине почињене над Србима на подручју Сребренице и Братунца, током ратних 1992. и 1993. године, још ниједан Бошњак није осуђен.

Хашки суд је Орића, 3. јула 2008. године, ослободио оптужбе, јер није пронашао доказе за његову командну одговорност.

Напади на Загоне понављани су неколико дана да би муслиманске снаге, на Петровдан, 12. јула, 1992. године, упале и извршиле још један масакр у овом селу, као и у селима Залазје, Сасе и Биљача, где је на најсвирепији начин убијено 69 српских цивила и војника.

Муслиманске јединице из Сребренице су на подручју Сребренице и Братунца разориле 156 српских села и заселака, у којима су убиле више од 1.500 српских цивила.Оставите одговор