Глумац и редитељ Рејф Фајнс отворио 39. Фест

БЕОГРАД – Славни британски глумац и редитељ Рејф Фајнс отворио је вечерас 39. Фест у препуној великој дворани "Сава центра”, где је после свечаног програма приказан његов филм "Кориолан”, сниман у Београду пре непуних годину дана. У публици су били предсједник Владе Србије Мирко Цветковић, замјеник премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачих и друге […]

петак, фебруар 25, 2011 / 21:51

БЕОГРАД – Славни британски глумац и редитељ Рејф Фајнс отворио је вечерас 39. Фест у препуној великој дворани "Сава центра”, где је после свечаног програма приказан његов филм "Кориолан”, сниман у Београду пре непуних годину дана.

У публици су били предсједник Владе Србије Мирко Цветковић, замјеник премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачих и друге истакнуте личности јавног и културног живота.

Фајнс је на српском језику поздравио публику, која му је одушевљено одговорила аплаузом.

„Хвала. Добро вече, даме и господо. Велика ми је част да вам представим свој филм Кориоланус”, рекао је он, читајући са листа хартије.

Фајнс је на енглеском језику пожелео гледаоцима да уживају у филму.

Претходно су публику забављали популарни глумци Сергеј Трифуновић и Марија Каран, уз пјесму, плес и скечеве на тему Феста, прилика и неприлика у филмском бизнису и домаћој кинематографији.

У програму је учестовао велики џез оркестар Радио телевизије Србије, који је свирао нумере из „Амаркорда” Федерика Фелинија, „Ловца на јелене” Мајкла Ћимина и других познатих филмова који су обиљежили четири деценије дугу историју Феста.

Први Фест одржан је у јануару 1971. године. Фестивал који је вечерас почео је 39. јер два пута, током санкција (1993. и 1994.), Фест није организован.

У овогодишњем издању, које ће трајати до 6. марта у „Сава центру”, Дому омладине и Дворани културног центра, биће приказано 69 нових филмова.

Одабрали су их умјетнички директор Феста Борислав Анђелић и селектор Иван Карл, комбинујући дјела славних аутора и дебитантске радове, комерцијалне хитове и независне филмове из малих кинематогафија.

Поред тога, у пратећим програмима у Кинотеци гледаоци ће моћи да виде стара филмска остварења, међу њима и она која су учествовала на првом Фесту.Оставите одговор