Гењац: Избрисати члан 48.

Бошњачки делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Халид Гењац сматра да је најреалније рјешење за превазилажење разлика у вези са Приједлогом закона о попису становништва брисање одредбе којом се утврђује од када ће резултати пописа бити примјењивани при формирању власти у БиХ. Као друго могуће рјешење за члан 48. који говори о почетку примјене […]

уторак, септембар 13, 2011 / 20:19

Бошњачки делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Халид Гењац сматра да је најреалније рјешење за превазилажење разлика у вези са Приједлогом закона о попису становништва брисање одредбе којом се утврђује од када ће резултати пописа бити примјењивани при формирању власти у БиХ.

Као друго могуће рјешење за члан 48. који говори о почетку примјене података пописа на етничку структуру при формирању власти, Гењац, који је и предсједник Главног одбора СДА, навео је утврђивање одређеног датума или да се као датум одреди улазак БиХ у ЕУ.

"Сва та рјешења носе са собом потребу да се разговара о њима", рекао је Гењац новинарима након сједнице Заједничке комисије за економске реформе и развој Парламентарне скупштине, која на његов приједлог није данас разматрала амандмане на Приједлог закона о попису становништва.

Према ријечима Гењца, у случају брисања члана 48. остало би да се примјењују рјешења наведена у уставима ентитета.

Гењац сматра да о детаљима у вези са законом о попису становништва, као и закона о државној помоћи и питању перспективне војне имовине треба да се договоре политички лидери, а да је прилика за то наредни састанак у Сарајеву, 15. септембра.

"На претходном састанку лидера у Мостару ова питања су отворена. Чини ми се да постоји изражена спремност и конструктивна атмосфера да се ријеше ова питања која стварају претпоставке да аплицирамо за члансто у ЕУ", истакао је Гењац.

Наводећи да ће се разговори на ову тему наставити у Сарајеву Гењац је изразио наду да ће након тога услиједити чешћи разговори, на којима је могуће очекивати рјешење.Оставите одговор