Гаврило Антонић: Кад се враћа ММФ

Босна и Херцеговина ове године враћа првих 65 милиона марака од укупног дуга од око 800 милиона марака Међународном монетарном фонду из претходног аранжмана. Од тога Република Српска ће вратити 21,5 милион, а Федерација БиХ 43,5 милиона марака од обавеза које су преузете споразумом од прије три године. Овај дуг исплаћује се без обзира на […]

петак, мај 11, 2012 / 06:16

Босна и Херцеговина ове године враћа првих 65 милиона марака од укупног дуга од око 800 милиона марака Међународном монетарном фонду из претходног аранжмана.

Од тога Република Српска ће вратити 21,5 милион, а Федерација БиХ 43,5 милиона марака од обавеза које су преузете споразумом од прије три године. Овај дуг исплаћује се без обзира на то да ли је буџет усвојен и у којој мјери подмирени буџетски потрошачи. Према закону, новац за исплату иностраног дуга узима се директно са јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивање.

Приликом склапања претходног арнжмана Влада Републике Српске обавезала се да ће умањити плате најбоље плаћеним државним службеницима за десет одсто, дневнице за пословна путовања, замрзнути запошљавање за цијелу годину, и још много других мјера које би значиле уштеде у јавној потрошњи. Уштеде су предвиђене и за кантоне, социјалне фондове и општине. Нема сумње да ће ММФ и овог пута имати сличне захтјеве као и прије три године, а власти су већ изразиле спремност за нови аранжман. Преговори ће вјероватно почети у мају, али само ако до тада буде усвојен буџет БиХ за ову годину.

Шта нас очекује након узимања кредита од ММф-а? Неки кажу да су на реду нова смањења плата и социјалних давања! У писму намјере ММФ-у из 2009. године домаће власти потврдиле су да ће, ради добијања кредита ове финансијске институције, снизити примања буџетским корисницима и социјалним категоријама. Власти су тада обећале да ће на нивоу БиХ смањити потрошњу на плате, накнаде за топли оброк и регрес, смањити расходе на материјал и услуге. Република Српска, Федерација БиХ и Брчко Дистрикт су се обавезали да ће исто учинити у ентитетским, односно у буџету Дистрикта.

Федерација БиХ је чак прецизирала да ће за десет одсто умањити издавања за плате свих буџетских корисника, субвенције цивилним жртвама рата и све преостале текуће расходе. Представници ФБиХ навели су и да ће увести приходовни праг за остваривање права на социјална давања. Као своју обавезу узели су почетак приватизације државних предузећа, али то није учињено, па ће то вјероватно и овог пута то бити једна од тешких тема разговора.

Ми у Републици Српској таквих проблема немамо јер све што је могло да се приватизује углавном је продато и потрошено. Када овог мјесеца почну преговори Босне и Херцеговине са Међународним монетарним фондом јасно је да ће нови кредит са собом носити и нове болне резове када је ријеч о платама запослених у јавном сектору на свим нивоима и прималаца разних буџетских накнада. Таквих је, према неким рачуницама, само у Републици Српској око 350 хиљада.0 КОМЕНТАРА

  1. Колико би за враћање дугова РС помогло да председник Додик уплати бар једну рату коју плаћа за дворе у Београду, да приземљи своје хеликоптере и гаражира аутомобиле, а премијер Џомбић „хипотекира“ вилу на Јахорини и батали аутомобиле, па пешице за кичму и здравље. И министри садашњи и бивши имали би шта да дају за отплату својих дугова „у име народа“ за наводне аутопутеве и помоћ тајкунским фабрикама.

    Истресите господо своје џепове које сте нашим парама и народним благом напунили!

Оставите одговор