Гасовод "Набуко” биће скупљи него што је очекивано

Цијена изградње гасовода "Набуко” могла би да достигне 10 до 14 милијарди евра, што је знатно више од првобитне рачунице, изјавио је данас комесар Европске уније за енергетику Гинтер Етингер. Ове седмице је аустријски учесник пројекта „Набуко”, компанија „ОМВ Гас”, прогнозирао да ће испоруке гаса тим гасоводом почети тек 2018. Раније је незванично саопштено да […]

петак, октобар 14, 2011 / 19:04

Цијена изградње гасовода "Набуко” могла би да достигне 10 до 14 милијарди евра, што је знатно више од првобитне рачунице, изјавио је данас комесар Европске уније за енергетику Гинтер Етингер.

Ове седмице је аустријски учесник пројекта „Набуко”, компанија „ОМВ Гас”, прогнозирао да ће испоруке гаса тим гасоводом почети тек 2018.

Раније је незванично саопштено да је пројектна вриједност „Набука” повећана са првобитних 7,9 милијарди евра, на 12-15 милијарди евра. Такође је објављено да би усвајање коначне инвестиционе одлуке могло бити одложено за 2012. због повећања цијене изградње и нерегулисаног питања снабдевања тог гасовода гасом.

Претходно је усвајање те одлуке било помјерено за 2011. због одуговлачења преговора о испорукама „плавог горива” из Азербејџана, подсетио је Ројтерс.

Магистрални гасовод „Набуко”, дужине 3.300 километара, треба да допрема гас из централне Азије до потрошача у Европској унији, прије свега у Аустрији и Њемачкој, заобилазећи Русију. Пројектни капацитет гасовода је 26-32 милијарде кубних метара гаса годишње.

Учесници пројекта „Набуко” су аустријска компанија „ОМВ Гас”, турска „Ботас”, бугарска „Булгаргаз”, румунска „Трансгаз”, мађарска МОЛ и њемачка РWЕ. Свака од учесница има подједнаки удио од по 16,67 одсто.

Као главни испоручиоци гаса за тај гасовод планирани су Азербејџан, Ирак и Туркменија.Оставите одговор