Пале: До краја године готов економски факултет

Зграда Економског факултета на Палама биће завршена до Нове године, рекао је данас министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић. Касиповић је након обиласка градилишта рекао да ће се учинити све да настава у љетном семестру почне у новим просторијама, што ће растеретити постојеће факултете. Он је додао да онда преостаје и да се […]

петак, октобар 14, 2011 / 18:50

Зграда Економског факултета на Палама биће завршена до Нове године, рекао је данас министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић.

Касиповић је након обиласка градилишта рекао да ће се учинити све да настава у љетном семестру почне у новим просторијама, што ће растеретити постојеће факултете. Он је додао да онда преостаје и да се види да се неки од простора користе за све факултете и да се "и на новој згради потврди интегрисаност Универзитета у Источном Сарајеву".

"Први утисци су одлични, а посебно када се види да се реализује пројекат који је неопходан Универзитету у Источном Сарајеву", истакао је министар Касиповић, те додао да ће бити реализован и пројекат реконструкције објекта "Панорама", јер је веома важан и намијењен је за студентски смјештај.

Према његовим ријечима, кључно питање је нова кредитна линија којом ће бити ријешено питање студентског смјештаја и на овом и на Универзитету у Бањалуци. "Постоје средства. Ићи ћемо веома брзо у адаптацију и обезбиједити смјештај студентима", поручио је Касиповић.

Одговарајући на питање када ће Основна школа "Србија" на Палама добити фискултурбну салу, Касиповић је рекао да ће ускоро бити организована заједничка сједница Влада Републике Српске и Србије у Београду и да мисли да ће то питање тада коначно бити ријешено и да ће почети изградња спортске дворане.

Он је нагласио да Министарство није добило захтјев општине Пале о обустави наставе у школама због епидемије заушњака.

"Такав захтјев немам, а уколико дође у Министарство наравно да ћемо у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите донијети потребне мјере", рекао је Касиповић и додао да је прече затитити дјецу од епидемије и од посљедица болести, јер се настава по посебном програму може стићи.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Митар Новаковић рекао је да нови објекат Економског факултета, чија се градња одвија према плану, има површину од око 3 500 квадрата и да ће задовољити не само потребе факултета, већ ће велики амфитеатар моћи да користе сва три факултета на Палама.

Он је додао да ће бити и других простора који ће бити заједнички за све студенте.

Новаковић је рекао да је на Универзитету смањен број гостујућих професора са 600 на испод 200, али је додао да су они потребни и да ће их увијек бити. "Радимо на томе да се тај број смањи", поручио је Новаковић.

Декан Економског факултета Никола Глуховић изразио је задовољство у име студената и професора што ће ускоро имати своје просторије, јер се радови одвијају према плану и додао нада се да ће наредни семестар дочекати у новој згради.

Саво Лаловић, директор фирме "Марвел", која је извођач радова, каже да је у пројектној документацији било мањкавости и да је због тога на почетку било застоја у радовима, као и да финансије прате изградњу, тако да ће до нове године зграда бити завршена.

Влада Српске је за изградњу Економског факултета на Палама обезбиједила око пет милиона марака.Оставите одговор