Фронтал вам за Нову годину поклања српску заставу

Да у Нову годину уђемо са нечим новим. Ваља се.

уторак, јануар 14, 2020 / 07:32

За почетак, то није застава коју можете истаћи на видно мјесто, или махати њоме. То је застава у ПНГ формату. Што значи да са њом можете урадити баш много тога. У електронској форми.

Формат ПНГ (творци препоручују да се чита пинг) направљен је без патента, а користи се уз компресију без губитка. Дакле, можете је повећавати, смањивати – неће изгубити на квалитету. Најчешће онај простор на слици који није у боји, приликом употребе не постаје бијел, већ провидан, па је због тога пинг посебно погодан графичке играрије.

Пинг, пинг

Због чега мислимо да је ово идеалан поклон? Годинама посматрамо разна графичка и дизајнерска рјешења око нас, која садрже српску заставу. Од плаката за концерт БМК, политичких плаката, позадине у ТВ емисијама, на билборду за отварање новог крила УКЦ, у дворани Игокеа, или било шта гдје оглашивач жели истаћи "српску црту". И увијек је у питању иста застава. Ова:

Како ствар "хода"? Неко ко прави плакат тражи "провидну слику", која приликом "наношења" на другу задржава само боје заставе, без позадине. Подешавањем интернет претраге добијамо скроман избор слика које одговарају том опису.

Зар никоме није пало на памет да покуша са руском, па да је само окренете, питате се ви Наравно. То је та. Ту свеприсутну слику српске заставе, без које не би постојао "патриотски графички дизајн", добили смо тако што смо окренули руску.

Зар нико од плејаде људи који зарађују за живот у графичком дизајну није у једном тренутку одвојио неколико сати свог слободног времена, те одлучио да направи неку заставу која би била подесна за ширу употребу у графичком дизајну? Очито не. Али кад у гуглу упишете појам "српска застава" или "застава Србије" добијете врло високо међу резултатима ово:

Извјесни Владан Павловић извео је врло јадан, покварен и одвратан начин рекламирања себе као графичког дизајнера (сумњамо да га је "сјетовао" маркетиншки маг истог презимена). Направио је нову заставу Србије, са све објашњењем да садашња не одговара "историјском тренутку".

Дебилизирани таблоиди су његово графичко недјело масовно раширили без објашњења шта је по сриједи, већ уз наслове: Желе да промене грб и заставу Србије!, као да иза тандема Павловић стоји нека политичка сила.

Ми радимо шта знамо

Како било, уколико будете имали прилику да пословно сарађујете са оваквим штеточинама, одбијте, обавезно уз напомену да је то због лоше рекламе коју су себи направили.

А ми радимо оно што су његове колеге сами требали урадити. Нисмо се "претргли" али довољно да покажемо колико није у питању "мудро слово". Уз наду да ће се након овога многи одлучити да дају свој допринос.

zastava-republike-srpske image image

2 srpska-zastava srpska-zastava-2 zastava-srbije-2 2image

Клик на сваку слику води до њеног одредишта на бесплатном серверу, одакле је можете скинути у пуној величини. Шта се већ од њих може направити, до вас је. Рјешња са обрнутом руском заставом неће нестати, али избор је барем ту. Сад је само до тога да ову вијест проширимо што је могуће више.Оставите одговор