11:44 Нијемци извиждали Рода Стјуарта у Лајпцигу након што је пружио подршку Зеленском07:59 Жељка: Нестабилност у БиХ не производи Русија, већ муслимански фактор уз помоћ странаца07:56 Столтенберг пријети распоређивањем нуклеарног наоружања према Русији07:53 Гогановић критикује шефа јавно, умјесто да пређе у сусједну канцеларију07:51 Угари су сада добри, не као у Бранково вријеме: Иштван Турци добио награду именовану по Радичевићу07:47 Минић очекује жетву пшенице којој се не може утицати на цијену07:42 Јеленка из САД сматра да крађа није крађа, ако се краде од Русије07:38 Русија ће тражити да се Генерална скупштина УН изјасни о злочинима Њемачке07:36 Василиј Небензја: Украјина мора да призна стварност на бојишту и да јасне гаранције о неутралности07:34 Живадин Јовановић: Запад покушава да своју експанзионистичку политику и агресију свали на друге

Фронтал најавио – Радончић потврдио

Kao што је Фронтал.РС и најавио 19.09.2009. године у тексту "Реис Церић даје подршку новој странци Фахрудина Радончића?", власник "Дневног аваза" је данас потврдио да ће се политички активирати и најавио инсистирање на "истинском уједињењу БиХ и њеној интеграцији у регион". Пише: Огњен Савић Радончић на конференцији у Сарајеву није желио саопштити име његове политичке […]

четвртак, септембар 24, 2009 / 18:30

Kao што је Фронтал.РС и најавио 19.09.2009. године у тексту "Реис Церић даје подршку новој странци Фахрудина Радончића?", власник "Дневног аваза" је данас потврдио да ће се политички активирати и најавио инсистирање на "истинском уједињењу БиХ и њеној интеграцији у регион".

Пише: Огњен Савић

Радончић на конференцији у Сарајеву није желио саопштити име његове политичке странке, али је рекао да ће се његова стратегија заснивати на "заустављању сиромаштва, распродаје државне имовине, корупције, политичке мафије, унутрашњих страначких конфронтација, те девастирању БиХ и Бошњака из великодржавних центара".

Име које се до сада незванично помињало, било је "Нова снага Босне" (шта ћемо са Херцеговином?), али њено оснивање, како год се звала, многи виде као потез који ће додатно фрагментирати политичку сцену ФБиХ, односно корпус муслиманских гласача, што ће додатно радикализовати политику ових странака према РС и Србима у цјелини. Традиционално је да у предизборној години реторика муслиманских странака прелази у екстремни шовинизам и страшење гласача од српског етноса, те су све прилике да ће и "истинско уједињење" за које се Радончић најавио борити, вербално ићи у овом правцу. Врло су озбиљни гласови који допиру из Сарајевске чаршије, да ће управо због тога прећутну подршку Радончић добити од поглавара Исламске заједнице, реиса Церића, који важи за најмоћнију и најутицајнију политичку личност ФБиХ.

Традиционално је да у предизборној години реторика муслиманских странака прелази у екстремни шовинизам и страшење гласача од српског етноса, те су све прилике да ће и "истинско уједињење" за које се Радончић најавио борити, вербално ићи у овом правцу

На прошлим изборима Странка за БиХ преотела значајан контингент гласова од Странке демократске акције управо таквом, односно наглашенијом реториком. Без обзира што су Сулејман Тихић и Бакир Изетбеговић покушали јединствено наступити, и утишати гласове око цијепања странке на двије струје. Они су тада на нападе да слабо раде на "истинском уједињењу", хорски и на предизборним скуповима понављали како "Републику Српску укидају сваки дан", те су као своје заслуге истицали преко педесет надлежности које су (углавном нелегалним одлукама високих представника) одузете од РС и пренесене на ниво државне заједнице.

Радончић је позвао на "стоп и изолацији и самоизолацији Бошњака" као и атацима на "државничко дјело Алије Изетбеговића". Ово је, дакако, сасвим другачија реторика од готово невјероватне изјаве коју је Сулејман Тихић дао у вријеме "Прудског заноса", а она је говорила да се муслимански народ "треба ослободити психологије жртве и окренути се ка будућности". Тихић се доласком Валентина Инцка на мјесто Мирослава Лајчака, одмах повукао из Прудског процеса и потпуно ретерирао реторику на некадашње позиције, па власник медијске империје у ФБиХ управо ту тражи своју прилику.

Новитет који Радончић доноси у политику муслиманских странака, јесте његова тврдња "да су се данас бошњачки лидери свели на добре локалне асистенте ОХР и страних амбасадора у БиХ", те да он такву ситуацију намјерава промијенити

Новитет који Радончић доноси у политику муслиманских странака, јесте његова тврдња "да су се данас бошњачки лидери свели на добре локалне асистенте ОХР и страних амбасадора у БиХ", те да он такву ситуацију намјерава промијенити. Ипак, не преоштро. Изразивши захвалност за све што је западни фактор урадио за, како је рекао, Босну и Бошњаке, Радончић је истакао да се мора инсистирати да што више компентенција и одговорности пређе на домаће људе.

"Њихову арбитражу тражићемо једино ако не успијемо са Србима и Хрватима пронаћи заједнички договор", нагласио је Радончић. То је, мање или више, иста тактика какву смо до сада у обрачунима са РС имали прилике видјети у Сарајеву, осим што се овдје експлицитно користи синтагма "заједнички договор". Тај заједнички договор, у сваком случају, не могу бити нове жалбе око имена институција и њихових знамења, какве пред Уставним судом поново покушава да покрене "Клуб Бошњака" у РС.

Радончић има и економски програм, те сматра да у БиХ треба изградити 1.200 километара аутопутева и да развој електоенергетског сектора треба препустити домаћем капиталу

Радончић има и економски програм, те сматра да у БиХ треба изградити 1.200 километара аутопутева и да развој електоенергетског сектора треба препустити домаћем капиталу, као и да БиХ мора бити саставни дио гасовода "Набуко". Чињеница да није споменуо "Јужни ток", чију изградњу је потписала сусједна Србија, а на њега рачунају и Хрватска и РС, показује да чак и ова нова странка без имена, у својим стратешким циљевима не уважава реалитет. "Набуко" тек прави студију изводљивости по којој пролази кроз Бугарску и Румунију ка Мађарској, па није јасно куда Радончић мисли довести гас у Сарајево, осим ако и то није дио његове борбе против "великодржавних центара".

"Нема потребе ни за каквим `пацолијима`, `црногорцима`, `мишковићима`, `марковићима`, `лазаревићима` за то што је највеће богатство и будућност наше дјеце, а то су природни и енергетски ресурси", поручио је Радончић.

Он каже да ће се залагати за повратак струке, од медицине до полиције, умјесто садашњег политичког одлучивања о руководећим позицијама на тим мјестима, што су, искрено речено, фразе које све партије у настанку емитују у етер приликом свог профилисања у свијести гласача.

Стварни карактер Радончићеве, као и сваке друге странке, видјећемо у изборној кампањи; а још прецизније послије самих избора.Оставите одговор