Колико дуга сукња треба за улаз у Владу РС?

Oдавно имамо појаву крајње несиндикалности новинара, који се не оглашавају уколико неко од њихових колега доживи непријатност, нити у том тренутку стају у њихову одбрану. Посебно у случају када се то дешава од стране представника власти. Нико из редакције Фронтал.РС није присуствовао инциденту који се десио у згради Владе РС, а који је везан за […]

четвртак, 24 септембра, 2009 / 18:37

Oдавно имамо појаву крајње несиндикалности новинара, који се не оглашавају уколико неко од њихових колега доживи непријатност, нити у том тренутку стају у њихову одбрану. Посебно у случају када се то дешава од стране представника власти.

Нико из редакције Фронтал.РС није присуствовао инциденту који се десио у згради Владе РС, а који је везан за новинарку Нађу Диклић; тако да не можемо тврдити шта се догодило. Оно што можемо, јесте да не допустимо да такав догађај прође непримјећено.

У маниру народне пословице која каже "кога су змије уједале, тај се и гуштера плаши", сматрамо да о оваквим случајевима треба говорити, да не би дошло до озбиљнијих инцидената, о којим онда нико не би извијестио. Нађа Диклић се већ једном обратила редакцији Фронтал.РС, када смо пренијели агенцијску вијест везану за њу, а за коју је она сматрала да је малициозна, те смо објавили и исправку, односно извињење редакције уколико јој је то нанијело професионалну штету или душевну бол.

Нађа Диклић нам се поново обратила са молбом да каже своју верзију догађаја, пошто сматра да ниједан медиј у РС на то неби пристао, те ми то овом приликом чинимо хронолошки. Преносећи допис који је Биро за односе са јавношћу упутио Душки Јуришић, уредници информативног програма ФТВ, а затим и саопштење које је редакцији Фронтал.РС послала Нађа Диклић.

Ријеч Владе РС

Број: 04/1.2/053-1594/09
Датум: 24.09.2009.

ФЕДЕРАЛНА ТЕЛЕВИЗИЈА, Сарајево

Гђа Душка Јуришић, уредник информативног програма

Поштована,

С циљем истинитог информисања јавности, указујемо на неколико чињеница у вези са прилогом, објављеним у Дневнику ФТВ, 23.09.2009. године.

Прије свега, веома је битно нагласити чињеницу да новинар Нађа Диклић није акредитована у Влади Републике Српске као новинар ФТВ, и зато није истинит навод у вашем прилогу да је новинару ФТВ онемогућен улазак у зграду Владе Републике Српске. Такође, чињеница је да ниједан новинар Федералне телевизије није акредитовн за праћење рада Владе Републике Српске, иако је Сектор за информисање – Биро за односе са јавношћу, благовремено обавијестио све медијске куће, па тако и вашу, о потреби акредитовања новинара, што су друге медијске куће учиниле, те акредитовале своје новинаре за праћење рада Владе Републике Српске.

Упркос томе, Влада Републике Српске, због своје опредијељености да никоме не ускрати могућност да прати и извјештава о њеном раду, чинила је изузетак од правила, те новинарима ФТВ, упркос томе што нису акредитовани, увијек омогућавала да уђу у Администаривни центар и обаве свој посао.

Друго, Нађа Диклић није нападнута у Администаривном центру Владе Републике Српске, као што је неистинито и тенденциозно наведено у прилогу ваше телевизије, већ јој је, од стране службе обезбјеђења, указано да јој не може бити омогућен боравак у згради, због неприкладног облачења, које није у складу са Одлуком о кућном реду у новом Административном центру Владе Републике Српске.

Такође, неистинито сте информисали јавност о, тобоже, прикладном облачењу вашег новинара, па вам из тог разлога достављамо фотографију да се и сами увјерите, колико је то прикладно.

Вашем уреднику, вјероватно, није познато, да је ваш новинар неко вријеме провела испред зграде Владе Републике Српске, вријеђајући припаднике службе обезбијеђења и друге новинаре, што веома лако можете провјерити, ако контактирате службу обезбјеђења и новинарске екипе, које су тог дана обављале своје редовне послове у згради Владе.

На крају, са жаљењем констатујемо, да је тужно и забрињавјуће, то што је једно непрофесионално и, морамо то рећи, неваспитано понашање вашег новинара, изокренуто, те постало медијска сензација у програму ваше телевизије, којој, на жалост, није први пут да пласира неистине о раду Владе Републике Српске.

Молимо Вас да, у складу са правом на одговор, објавите наше реаговање и фотографије, у истом термину и на истом мјесту у поретку ваше информативне емисије.

С поштовањем,

Сектор за информисање –
Биро за односе са јавношћу

Саопштење Нађе Диклић:

Зашто све ово пишем, смарам вас и себе?

Јуче сам истјерана из зграде Владе РС. Наводно, разлог је била дужина моје сукње. Не поричем да је била некултурна, барем онолико колико и деколте шефице Бироа за односе с јавношћу Вере Сајић, чија је одлука и била да ме избаце. И наравно, не демантујем ни да сам вријеђала осигурање. Признајем, крива сам им што сам искрено одговорила на питање „шта то имам испод сукње". А претпостављате шта је то…

Оно што ме искрено увриједило, поред тога што ћу умјесто по текстовима, постати позната по минићу, била је шутња мојих „колега", који су се довукли у старкама, мајицама на бретеле, јапанкама. Сједили су и мирно посматрали док им шиканирају колегицу. Колика је цијена новинарског образа закључите сами.

И на крају, хвала Колеги Симићу, једином из РС као бољег бх. ентитета, што ми је омогућио да с Вама подијелим мој искрени пријезир према медиокритетима свих врста.

Наравоученије за јавну употребу

Фронтал.РС нема намјеру да буде медијатор између Владе РС и Федералне телевизије, нити да доноси пресуду о томе шта се заправо одиграло јуче у највишој згради у Бањој Луци. Овај случај користимо као повод да се отвори дијалог на тему притисака на новинаре, који покушавају критички извјештавати о било ком друштвеном субјекту, о чему је недавно и Транспаренси интернешнел БиХ одржао конференцију у главном граду РС, гдје је тема била извјештавање о корупцији.

Уједно, овом приликом желимо да поручимо, односно охрабримо све оне новинаре који су доживјели непријатност од било кога, или сматрају да су онемогућени да кажу оно што сматрају истином, да своја саопштења могу послати на адресу Фронтал.РС. Она ће бити објављена, под условом да задовољавају основне критеријуме пристојног изражавања, те свијест да ће бити приказана и друга страна медаље, односно ријечи друге стране у сукобу.

Посебно нас радује што се Нађа Диклић обратила редакцији Фронтал.РС, без обира што на поменутој конференцији Транспаренси интернешнела БиХ, није бирала ријечи приликом обраћања нашем уреднику, Дани(ј)елу Симићу. Због свега тога, ми ћемо такође избацити госпођу Диклић, али на почетну страницу нашег портала.

Штавише, идемо и корак даље. Фронтал.РС ће поред постојећих, отворити и рубрику "Забрањени текстови". Новинари који раде широм ареала на којем се разумије српски језик, моћи послати оне текстове које им уредништво није желило објавити. Новинарима остављамо могућност да остану анонимни или да не наведу редакцију у којој се то десило, као што и Фронтал.РС задржава право да исте не објави у случају да не испуњава критеријуме о којима смо већ говорили. Поготово уколико буде очигледно да неки уредник текст није одбио због садржине, већ се ради о простом неквалитету.

Тако ћемо врло брзо доћи до резултата који ће говорити или да наши новинари немају храбрости, или да код нас нема цензуре.

Да је цензура и још више аутоцензура, широко распрострањена у домаћим медијима, може оспорити само онај који се у тематику не разумије. Зато на крају ове показне вјежбе, у којој смо покушали практично доказати да ће сунце сутра сванути чак и ако се објаве ставови обе стране у неком сукобу, желимо поручити свим редакцијама, да више неће бити једине које ће извјестити о непријатности која се десила њиховом новинару.Оставите одговор