Форбс: Обама лупао нетачне ствари о Русији

У интервјуу за недељник "Економист" предсједник САД Барак Обама је, описујући ситуацију у Русији, себи допустио низ фактичких грешака, што је наишло на критику западних медија. Обама је изјавио да Русија „ништа не производи“, да „имигранти не хрле у Москву у потрази за бољим животом“, да је „просјечни животни вијек мушкараца у Русији 60 година“, […]

петак, август 8, 2014 / 09:24

У интервјуу за недељник "Економист" предсједник САД Барак Обама је, описујући ситуацију у Русији, себи допустио низ фактичких грешака, што је наишло на критику западних медија.

Обама је изјавио да Русија „ништа не производи“, да „имигранти не хрле у Москву у потрази за бољим животом“, да је „просјечни животни вијек мушкараца у Русији 60 година“, а „број становника у Русији се смањује“.

Западни медији су овакве изјаве предсједника Обаме и његових сарадника оцијенили као некомпетентне. У листу „Форбс“ је објављен чланак под насловом „Три Обамине заблуде о Русији“. По мишљењу аутора чланка Марка Адоманиса, Обама „је успио да у само три релативно кратке реченице изговори мноштво фактички нетачних чињеница“.

По ријечима Адоманиса, имигранти из Централне Азије су саставни дио живота у савременој Русији која је на другом мјесту у свијету по привлачности за имигранте. Испред Русије је само Америка. Просјечан животни вијек мушкараца у Русији је у 2013. износио 65,14 година.

Адоманис напомиње и то да број становника у Русији константно расте од 2009. „Што се тиче Обамине тврдње да Русија ништа не производи, навешћемо да Русија извози полупроизводе црне металургије, дијаманте, вјештачка ђубрива, дрвену грађу, бакарну жицу, радиоактивне материје и хеликоптере Mи-17 које су чак и САД, у износу од милијарде долара, купиле за потребе авганистанске војске“, пише „Дејли Бист" (The Daily Beast).0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор