Фон дер Лајенова под истрагом Тужилаштва ЕУ, за корупцију и упропаштавање вакцина вриједних преко четири милијарде евра

Тужилаштво ЕУ преузело је истрагу од Белгије о наводним кривичним дјелима предсједника Европске комисије Урсуле фон дер Лајен у вези са приватним разговором о условима куповине вакцине против ковида 19 са директором "Фајзера" Албертм Боурлом, јавио је лист "Политико".

понедељак, април 1, 2024 / 14:22

Према тексту документа у који је "Политико" имао увид, тужиоци провјеравају да ли Фон дер Лајенову, која жели други мандат на челу Комисије, треба позвати на одговорност због потенцијалног мијешања у јавне функције, корупције и сукоба интереса.

Белгијско тужилаштво у Лијежу отворило је истрагу почетком прошле године након што је локални лобиста Фредерик Балдан поднио тужбу против Фон дер Лајенове због наводног кривичног дјела размјене приватних порука и позива са Боурлом на врхунцу пандемије 2021. године.

Европска комисија преузела је одговорност за расподјелу вакцина унутар ЕУ у оквиру шеме заједничке набавке. Дозе вакцина које су складиштене имале су вриједност већу од 20 милијарди евра. "Политико" пише да су стотине милиона доза остале неискориштене, што је пореске обвезнике коштало око четири милијарде евра.

Тужби су се придружиле Мађарска и Пољска.Оставите одговор