Филипини: Студенти морају да посаде бар 10 стабала ако желе да дипломирају

Филипини су усвојили закон који захтијева од свих матураната и студената да посаде најмање 10 стабала прије него што дипломирају.

понедељак, новембар 15, 2021 / 14:45

Власти се надају да ће овим законом формализовати традицију садње дрвећа након дипломирања, као и да ће то бити од помоћи у борби против климатских промјена.

Заговорници новог закона кажу да би закон могао да доведе до чак 525 милијарди стабала засађених у једној генерацији, ако се сви буду придржавали правила.

"С више од 12 милиона ученика који су завршили основну школу, готово пет милиона ученика који су завршили средњу школу и готово 500.000 дипломаца на факултету сваке године, ова иницијатива, ако се правилно спроведе, осигураће да се годишње посади најмање 175 милиона нових стабала. Током једне генерације, у оквиру ове иницијативе, може се посадити и до 525 милијарди стабала”, рекао је Гари Алехано, аутор приједлога.

Стабла ће се садити по мангровама, постојећим шумама, неким заштићеним подручјима, војним полигонима, напуштеним рударским локацијама и одабраним урбаним подручјима, а све према плановима озелењавања јединица локалне самоуправе.

Поред непосредног утицаја дрвећа на апсорцију угљен-диоксида, филипинске власти се надају да ће законодавство помоћи да будуће генерације имају развијену свијест о животној средини и да ће у будућности довести до даљих еколошких иницијатива.Оставите одговор