Финска ће производити кафу у лабораторијским условима
Љубитељи кафе убудуће ће можда испијати овај напитак произведен у Петријевој посуди (плитка посуда коју биолози користе за ћелијске културе), а не на плантажи, поручују фински научници.
Према њиховим ријечима, они се надају да су у лабораторији успјели да произведу одрживу кафу.
То је заиста права кафа, јер у овом производу нема ничега осим – кафе, каже Хеико Ришер, из финског Техничког истраживачког института ВТТ, показујући здјелицу пуну смеђег праха, преносе медији.
Он и његове колеге из финског института вјерују да ће се производњом овакве кафе избјећи бројни еколошки проблеми које изазива масовна производња једног од најпопуларнијих напитака у свијету.
Њихова кафа није самљевена из зрна, већ је узгојена из групе дјелова биљке кафе у строго контролисаним условима у биореактору. Кад се препржи, прах се може припремати на потпуно једнак начин као и конвенционална кафа, пишу медији.