Филе: Циљ је непристрасно, независно и самостално правосуђе

Комесар за проширење ЕУ Штефан Филе истакао је данас у Сарајеву је да је циљ структуралног дијалога о реформи правосуђа, који данас почиње у Бањој Луци, стварање независног, непристрасног и самосталног правосудног система у БиХ, што ће рећи – Филе признаје да је оно сада зависно и пристрасно. Филе је након састанка са чланом Предсједништва […]

понедељак, јун 6, 2011 / 15:41

Комесар за проширење ЕУ Штефан Филе истакао је данас у Сарајеву је да је циљ структуралног дијалога о реформи правосуђа, који данас почиње у Бањој Луци, стварање независног, непристрасног и самосталног правосудног система у БиХ, што ће рећи – Филе признаје да је оно сада зависно и пристрасно.

Филе је након састанка са чланом Предсједништва БиХ Бакиром Изетбеговићом на конференцији за новинаре оцијенио да ће то значити консолидацију правне државе и почетак фазе која се зове "више ЕУ у БиХ".

"Тај правосудни систем треба ности ону одговорност која му припада у оквиру испуњења услова из Споразума о стабилизацији и придруживању", истакао је Филе.

Европски комесар је нагласио да је дошло вријеме да све политичке структуре у БиХ дођу до консенсуза и крену са дијалогом који ће допринијети да земља крене напријед.

Према његовим ријечима, на западном Балкану ствара се тренутак за проширење ЕУ, с обзиром на хапшење генерала Ратка Младића, скорашње окончање приступних разговора са Хрватском и остале реформске процесе на западном Балкану.

Изетбеговић је истакао да ће реформа правосуђа довести до промјена закона и формирања и измјене статуса неких институција, али да ниједна промјена неће бити могућа без сагласности парламента и свих у БиХ.

Он је изразио задовољство чињеницом да се разговори о реформи правосуђа враћају на праву адресу, односно институције БиХ.

"Реформа ће ићи у корист оних који желе више правде и ефикасније правосуђе", прецизирао је Изетбеговић.

У Бањалуци ће данас почети структурални дијалог са ЕУ о реформи правосуђа у БиХ који су договорили предсједник Републике Српске /РС/ Милорад Додик и високи представник ЕУ за спољну политику и безбједности Кетрин Ештон.

Представници РС ће инсистирати на бржем процесуирању ратних злочина, посебно злочина над српским становништвом који нису доспјели до судова, престанку ретроактивне примјене Кривичног закона БиХ и раздвајању апелационе надлежности Суда БиХ.Оставите одговор