Фестивал нитратног филма од 7. до 14. јуна

На 13. фестивалу нитратног филма, од 7. до 14. јуна у Музеју кинотеке, биће приказан 31 стари филм из 20 европских архива, а током фестивала у Београду ће бити одржан састанак Извршног одбора Европске федерације филмских архива (АЦЕ). Фестивал се већ традиционално организује уз Дан кинотеке – 6. јун, којим се обележава годишњица прве филмске […]

субота, јун 4, 2011 / 13:43

На 13. фестивалу нитратног филма, од 7. до 14. јуна у Музеју кинотеке, биће приказан 31 стари филм из 20 европских архива, а током фестивала у Београду ће бити одржан састанак Извршног одбора Европске федерације филмских архива (АЦЕ).

Фестивал се већ традиционално организује уз Дан кинотеке – 6. јун, којим се обележава годишњица прве филмске пројекције у Београду и на Балкану – 6. јуна 1896. у кафани „Златан крст” на Теразијама.

Директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић најавио је на конференцији за новинаре да ће тим поводом у понедељак бити приређен свечани програм у будућој згради Кинотеке у Узун Мирковој улици.

Он је додао да су грађевински радови на реконструкцији завршени, а да предстоји техничко опремање здања.

Селектор нитратног фестивала, управник Архива кинотеке Александар Ердељановић истакао је да је овогодишња манифестација најбогатија до сада. „Послали смо позиве на 22 адресе и добили вредне старе филмове од чак 20 архива”, рекао је он.

Програм је разнолик и обухвата историјске спектакле, мелодраме, комедије и вестерне из прве половине 20. века, када се снимало на сребро-нитратној траци.

У Кинотеци са поносом истичу да је Београд једини град у свијету у којем се још одржавају јавне пројекције нитратног филма. Заљубљеници га цијене због посебне љепоте слике, различите од оне која се постиже новим технологијама.

На отварању ће бити приказан италијански филм из 1913. године „Последњи дани Помпеје”, један од родоначелника жанра историјског спектакла, а за затварање је одабран њемачки „Дух земље” са славном глумицом Астом Нилсен.

Ердељановић је скренуо пажњу на нијеми норвешки филм „Лајла”, затим један од првих радова Абела Ганса „Долороса”, пољски „Дибук”, „Содому и Гомору” Мајкла Кертица док је још радио у Астрији, први геј филм – шведски „Осветник” из 1915. године …

Нашој публици биће занимљив њемачки филм „Лађари плавог Дунава”, сниман 1939. у Београду и Земуну, као и шпански „Раса” из 1942. године, који је био један од најгледанијих у Београду за вријеме окупације, а сценарио је писао, под псеудоном, генералисимус Франко.

Сви филмови ће бити приказивани уз клавирску пратњу Милоша Станојевића и, наравно, са реконструисаних копија.

Управник Музеја кинотеке Динко Туцаковић истакао је да су то скупе, уникатне копије. „То су стари филмови, али у најбољем издању. Овај фестивал је специјална прилика да се, за разлику од конфекцијске понуде на биоскопском репертоару, виде права уметничка дела”, рекао је он.

Буџет фестивала је 2,5 милиона динара, а обезбиједили су га Министарство културе и Град Београд.

Туцаковић, који је већ у петом мандату члан Извршног одбора АЦЕ, подсјетио је да та федерација подржава нашу Кинотеку још од 1999. године.

Овом приликом у знак захвалности за добру сарадњу биће уручена Плакета кинотеке предсједници Одбора Клаудији Дилман из филмског архива из Франкфурта.Оставите одговор