Фејсбук, Твитер, Гугл и остала ђубрад: Цензура се данас зове "филтрирање"

Први човјек Алфабета, у чијем је власништву Гугл, Ерик Шмит наговијестио је како ће интернет претраживач филтрирати садржај за који вјерује да је руска пропаганда.

уторак, новембар 21, 2017 / 21:32

Шмит је конкретно именовао "Спутњик" и "Раша тудеј" као проблематичне, када је упитан зашто се сајтови у власништву руске државе класификују као информативне платформе.

"Свјесни смо проблема и радимо на начину детекције таквих сценарија и спуштање ранга таквих страница. Говоримо суштински о РТ и Спутњику. Свјесни смо свега и покушавамо да развијемо системе како бисмо то ријешили", рекао је Шмит.

Како истичу медији, Шмит је рекао да се ти сајтови баве "ширењем нетачних информација и горим стварима", али није желео да открива превише како ће конкретно умањити утицај државних медија.

"Није жеља да забранимо сајтове, ми не радимо тако. Руска стратегија је прилично јасна и обично подразумева наглашавање неке информације. Та информација може бити репетитивна, може бити злоупотребљена, лажна или погодна за претварање у својеврсно ‘оружје’. Верујем да се такав образац може препознати и да се може сместити ниже међу рангираним страницама", рекао је он.

Подсетимо, САД оптужују Русију за ширење пропаганде преко интернета, углавном путем друштвених мрежа, а РТ и Спутњик су означени као главни "гласноговорници" Кремља.

Фејсбук и Твитер су већ отворено рекли да су почели да раде на "умањењу опасности".4 КОМЕНТАРА

  1. Иначе подржавам право приватника да слободно уређују своје дјеловање, али Интернет је постао толико значајан да га се заиста може и мора сматрати комуналном услугом (ваљда је то прави превод енглеске ријечи „utilities”, која обухвата услуге попут водовода, електрификације итд.). Чини ми се да је то и суштина тренутне битке у САД око „неутралности Интернета”, изузетно важне за савремено друштво.

    Чему увод? Зато што ме (углавном) нервира када наши медији представљају као цензуру одлуке западних предузећа у приватном власништву да казне или обуздају своје запосленике кад током радног времена (што значи у име фирме) износе односно настоје да износе ставове који могу да узбуркају јавно мњење. Цензуром се, наиме, може назвати само дјеловање јавних служби, а не приватника. И ту је поента: Фејсбук, Твитер и Гугл јесу приватници, али они су постали толико значајни, па чак и неизбјежни и неопходни, у свакодневном животу да јесу јавна служба. Зато је и оправдано овакво њихово поступање назвати цензуром.

  2. Може ли неко из редакције да објасни зашто на листу коментарисаних чланака одједном упадају чланци да некаквим пиговима или чланци са коментарима од прије неколико година.

    Хвала!

Оставите одговор