Заев: Са Србијом смо лудило добри, али ето признајемо Косово

Премијер Македоније Зоран Заев изјавио је данас у Београду да Србија и Македонија имају односе на високом нивоу и да су евроинтеграције приоритет за обје земље и питање на којем заједно могу да раде.

уторак, новембар 21, 2017 / 21:45

Упитан о најави Македоније да ће гласати за чланство Косова у УНЕСЦО, Заев је рекао да Македонија поштује дијалог Београда и Приштине и да вјерује да ће рјешење бити нађено ускоро.

„То важно за Србију и њену европску перспективу, али вјерујте то је важно и за европску перспективу цијелог региона“, рекао је Заев на конференцији за новинаре с премијерком Србије Аном Брнабић.

На питање о Косову, али и о неколико дипломатским трзавица протеклих мјесеци и Брнабић и Заев рекли су да земље имају пријатељске односе и да су константно на вези како би рјешавале отворена питања.

Заев је оцијенио да је економска сарадња константно добра и да и увоз и извоз обје земље расту, а да је Србија трећи трговински партнер Македоније и да је трговинска размена у 2016. години достигла 723 милиона долара.

Када је реч о регионалној сарадњи, Заев је рекао да ће Македонија подржати „српски интерес“ и тако подржати настојања Србије да буде сједиште транспортној заједници Југоисточне Европе, док је Брнабић рекла да ће Македонију подржати за сваку активност коју жели да организује каква је ИТ и дигитални самит у Скопљу наредне године.

Брнабић је на конференцији рекла да је договорено да заједничка седница двије владе буде одржана крајем фебруара, или почетком марта 2018. године.

Она је рекла да је посјета македонског премијера важна и добар сигнал за даље пројекте, међу којима је поменула и повезивање двије земље, завршетком јужног крака Коридора 10, могућност изградње гасне интерконекције Врање-Куманово, и изградњу пруге Будимпешта-Београд-Скопље.

„Важно је да данас имамо ову посјету, она је добар сигнал за све наше даље пројекте, добар сигнал који говори да сва отворена питања треба да решавамо дијалогом“, рекла је Брнабић.

Она је додала да је састанак добра прилика за додатно економско и трговинско повезивање и већу сарадњу у раду двије царинске управе.

Брнабић је похвалила и сарадњу министарства унутрашњих послова Србије и Македоније на спрјечавању илегалних миграција.

Заев је рекао да је Србија сусјед с којим Македонци имају имају најбоље личне односе и доживљавају га као веома пријатељски народ.

„Треба да слиједимо интересе наших грађана и отварамо сарадњу по тим питањима“, рекао је Заев.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *