Федерација дугује РС 53 милиона КМ

Власти Федерације БиХ дугују Републици Српској 53 милиона марака за ПДВ који је наплаћен у посљедње три године, подаци су Управе за индиректно опорезивање БиХ. Бањалучка штампа пише да представници РС и ФБиХ ових дана преговарају о начину враћања накупљеног дуга, због чега је сједница Управног одбора УИО, која је била заказана за данас, одложена […]

среда, март 16, 2011 / 14:17

Власти Федерације БиХ дугују Републици Српској 53 милиона марака за ПДВ који је наплаћен у посљедње три године, подаци су Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Бањалучка штампа пише да представници РС и ФБиХ ових дана преговарају о начину враћања накупљеног дуга, због чега је сједница Управног одбора УИО, која је била заказана за данас, одложена за наредну недјељу. На дневном реду сједнице налази се приједлог поравнања прихода од наплаћеног ПДВ-а, а ријеч је о разлици која се појавила као резултат раста крајње потрошње у Српској.

Иако консултације још трају, постоје наговјештаји да ће ФБиХ ипак пристати да рачуни буду сравњени за све три године, чиме би буџет РС могао добити значајну финансијску инјекцију.

Судећи према анализи УИО, највећа разлика направљена је претпрошле године када је ФБиХ "покупила" чак 34,5 милиона КМ од ПДВ-а више него што је требало. У стручним круговима се процјењује да је оволика разлика директна посљедица фискализације. Велика разлика направљена је и 2009. године, с обзиром да ће федералне власти у процесу проавнања дуга РС морати да врате чак 17,5 милиона марака.

Према Правилнику о расподјели индиректиних преза, РС припада нешто више од 32 одсто прикупљеног ПДВ-а.Оставите одговор