Уругвај признао палестинску државу из 1967.

ТЕЛ АВИВ – Уругвај је саопштио синоћ да признаје независну палестинску државу, придруживши се читавом низу јужноамеричких држава које су се одлучиле на такав корак у последњих неколико мjесеци. У саопштењу Министарства спољних послова Уругваја се, међутим, не наводи директно да ли та земља признаје границе Палестине прије рата 1967. године, када је Израел освојио […]

среда, 16 марта, 2011 / 14:17

ТЕЛ АВИВ – Уругвај је саопштио синоћ да признаје независну палестинску државу, придруживши се читавом низу јужноамеричких држава које су се одлучиле на такав корак у последњих неколико мjесеци.

У саопштењу Министарства спољних послова Уругваја се, међутим, не наводи директно да ли та земља признаје границе Палестине прије рата 1967. године, када је Израел освојио Западну обалу и појас Газе, пренијели су израелски медији извештаје светских агенција.

Бразил, Аргентина, Еквадор, Боливија и Парагвај су признале Палестину дуж граница које су постојале прије тог рата, док Чиле и Перу нису то пособно навели. Министарство Уругваја је истакло да одлука о признању показује чврсту посвећеност те државе блискоисточном мировном процесу.

„Имамо жељу коју дијели већина међународне заједнице да у блиској будућности палестински и израелски народ могу да коегзистирају у миру”, наведено је у саопштењу.

Палестинске власти се надају да ће и друге земље подржати њихово полагање права на независну државу на Западној обали и у појасу Газе. Израел намјерава да задржи велике блокове јеврејских насеља које је изградио на Западној обали на основу сваког мировног споразума са Палестинцима. Та земља такође оспорава палестинске аспирације над источним Јерусалимом.

САД су признање палестинске државе означиле превременим, а Израел је оцијенио да је то штетно мијешање земаља које никада нису биле дио мировног процеса.

Израелски међи пренијели су у међувремену изјаву шефа француске дипломатије Алана Жипеа који је рекао да је признање палестинске дрзаве од стране Европске уније „ могућност коју би требало имати на уму”.

„Нема сврхе да сами признамо палестинску државу, то мора бити урађено заједно”, рекао је он, како је пренијела агенција АФП.

Реагујући на застој у мировним преговорима више земаља ЕУ је почело да унапређује дипломатски статус палестинских представника у својим пријестоницама.

У последњих неколико мјесеци то су учиниле Француска, Шпанија, Португалија, Ирска, Велика Британија, Данска и САД.Оставите одговор