Фашизам није побијеђен: Павелићева забрана се примила

Већ неколико година се организује комерцијално дешавање, које дотирају институције Српске, по имену Живјети слободно. Наводно, то има везе са обиљежавањем Дана побједе над фашизмом.

уторак, мај 8, 2018 / 07:21

Фашизам у усташком лику је на територији данашње Републике Српске успоставио Независну Државу Хрватску, која је извршила геноцид над српским, али и јеврејским и ромским народом. Један од првих указа, био је стављање Срба ван закона, јуристички их означавајући као грађане другог реда.

Посебним актима је забрањено српско писмо што је тренд који се у пракси (не и законски) наставио и у СР БиХ (у СР Хрватској поготово) и за вријеме Титове Југославије. Након краткорочног враћања институција и друштва у цјелини ка употреби српске азбуке, 23 године након рата можемо са сигурношћу рећи да је бар једна тековина фашизма из Другог свјетског рата очувана.

То је потпуна (али незванична) забрана употребе ћириличног писма у случајевима било каквог писменог оспољења музичкче индустрије, али и филмске, те посебно у области технике. Једина ствар написана ћирилицом на овом плакату, јесте логотип Лутрије Републике Српске, која то и финансира.

Уколико неко комерцијалне догађаје, на којима наступају комерцијални састави, за шта се продају улазнице, а дотирани су од републичких институција под оправдањем да удружење грађана то ради да обиљежи побједу над фашизмом; требали би барем једном у овом дугом низу година да поступе онако како пише чак и на споменику који су јастребови Јосипа Броза Тита на брзину поставили, да не би била обновљена српска православна црква у центру Бање Луке.

Тамо, да подсјетимо, пише два реда ћирилицом, а ради реда, једном и латиницом…

Зна се ко се овдје борио против фашизма од првог дана, све до данас.3 КОМЕНТАРА

  1. Је ли аутор овог отужуног текстуљка хтио да каже како је код Срба у Савезу општина „РС“ ЈЕДИНИ сачувани облик фашизма тај што сами Срби и институције Савеза општина свом властитом народу намећу једно писмо а не оно које они сами сматрају својим?
    Е, да је тако…

Оставите одговор