Европски парламент спрема казне за хакере

Према новим прописима, које треба да одобри Европски парламент, хакерима је запријећена казна затвора од најмање пет година уколико буду проглашени кривима због наношења озбиљне штете ИТ системима. Чланице Европске уније договориле су се у петак да пооштре санкције против хакера који се баве високотехнолошким криминалом, након што су последњих седмица регистровани напади на сајтове […]

субота, јун 11, 2011 / 11:02

Према новим прописима, које треба да одобри Европски парламент, хакерима је запријећена казна затвора од најмање пет година уколико буду проглашени кривима због наношења озбиљне штете ИТ системима.

Чланице Европске уније договориле су се у петак да пооштре санкције против хакера који се баве високотехнолошким криминалом, након што су последњих седмица регистровани напади на сајтове владе Француске, институција Европске уније и америчке банкарске групације Сити груп.

Према новим прописима, које треба да одобри и Европски парламент, хакерима је запријећена казна затвора од најмање пет година уколико буду проглашени кривима због наношења озбиљне штете ИТ системима, пренио је Ројтерс.

Строже казне су предвиђене и за извршиоце напада преко мреже заражених компјутера, програмираних да шаљу спемове, чији је циљ крађа идентификационих података. Незаконито пресретање података постаће криминални прекршај у 27-чланој ЕУ.

Чланице Уније су такође одлучиле да унаприједе судску и полицијску сарадњу тако што ће формирати једну агенцију за сајбер криминал која би могла да буде придружена Европолу, полицијској агенцији ЕУ.

Земље широм свијета убрзано доносе стратегије за спречавање злоупотреба Интернета јер све више расте забринутост због напада хакера и електронских ратова између земаља.

У фебруару је сајт владе Француске био нападнут пред састанак министара финансија Групе 20 најразвијенијих земаља свијета и привреда у наглом успону (Г20) у Паризу, док су институције ЕУ биле мета пред самит лидера тог блока у марту.

Ове седмице су хакери провалили у рачунарски систем Сити група, добивши приступ подацима о око 200.000 власника кредитних картица, а раније су сличним нападима биле изложене и компаније као што су Гугл, Сони, Нинтендо, али и Локхед Мартин који производи високософистициране системе за америчку војску.Оставите одговор