Европска комисија запријетила укидањем безвизног режима

Европска комисија потврдила је данас да би за грађане Босне и Херцеговине могао поново бити уведен визни режим, због великог прилива азиланата у европске земље од новембра 2010. године, објавио је интернет портал Еурактив. "Треба да буде јасно да, уколико неке земље западног Балкана не буду испуњавала своје обавезе и на одговарајући начин и брзо […]

понедељак, септембар 26, 2011 / 11:02

Европска комисија потврдила је данас да би за грађане Босне и Херцеговине могао поново бити уведен визни режим, због великог прилива азиланата у европске земље од новембра 2010. године, објавио је интернет портал Еурактив.

"Треба да буде јасно да, уколико неке земље западног Балкана не буду испуњавала своје обавезе и на одговарајући начин и брзо не одговоре на забринутост европског блока по питању повећања броја неоснованих захтјева за азил, могуће је да ће бити угрожен успјех успостављања безвизног режима", рекао је Микеле Ћерконе, портпарол комесара ЕУ за унутрашња питања Сесилије Малмстром.

Он је рекао да је Малмстромова 20. септембра послала писмо министрима унутрашњих послова БиХ, Србије, Албаније, Црне Горе и Македоније, у којем је од њих затражила да обавијесте Европску комисију о практичним мјерама које су предузели за рјешавање питања повећаног броја азиланата у земље ЕУ.

Она је изразила наду да ће садашња ситуација бити ријешена на адекватан начин и без одлагања и позвала на пуну подршку и укљученост земаља западног Балкана како би се избјегао негативан развој догађаја, чиме би био угрожен, иначе, успјешан процес.
Ћерконе је потврдио да Брисел пажљиво прати проблем пораста азиланата из БиХ од увођења безбизног режима у новембру 2010, наводећи да је тај проблем нарочито изражен у Њемачкој, Белгији, Шведској и Луксембургу.

Он је поновио да је успостављање безвизног режима један од највећих успјеха у европској интеграцији западног Балкана и да је Малстромова лично за подршку процесу укидања виза.

"Она је због тога изразила велику забринутост због повећања неоснованих захтјева за азил у ЕУ, које су предали држављани БиХ и других држава западног Балкана", рекао је он.

Ћерконе је додао да је предстојећи Форум министара унутрашњих послова и правосуђа ЕУ – Западни Балкан у Охриду 3. и 4. октобра пружити шансу за разговоре о овом питању.Оставите одговор