03:22 Рат Јерменије и Азарбејџана – уз помоћ султана Ердогана19:10 Вијетнамске власти заплијениле 345.000 кориштених кондома, који су се рецилирали и продавали као нови (ВИДЕО)08:19 Кавказ опет крвав: Азербејџан напао Јермене у Нагорно Карабаху07:49 Вучић и естрада: Плац у селу, Американци који поштују Дражу и четнике, плус ракија за Трампа07:44 На истоку старе приче: Јужна оптужује Сјеверну Кореју (и обратно)07:28 Убијен демострант: Док се полтронски медији баве Бјелорусијом, у Египту протести забрањени од 2013. године07:16 Након литијске кампање, грађанистанска КОВИД-маска: Алекса Бечић никад не би освештао зграду Општине Будва07:09 Кренула кола низастрану: ДПС по анкети ЦЕДЕМ изгубио седмину гласова06:53 Воле нас к'о своје: УНДП и Британска амбасада имају велики интерес да дигитализују државну управу06:13 Панеуропска унија и Католичка црква отворили "Еуропски центар за мир и сурадњу" без присуства Срба

Палестина подијелила УН

Пет земаља чланица ЕУ придружило се Француској у ставу да Палестини треба побољшати положај у Уједињеним нацијама, три су стале уз Великој Британију, која с тим није сагласна, а остале су подијељене између та два табора или за сада не желе да учествују у дискусији. У говорима одржаним током викенда у Генералној скупштини УН Белгија, […]

понедељак, 26 септембра, 2011 / 11:20

Пет земаља чланица ЕУ придружило се Француској у ставу да Палестини треба побољшати положај у Уједињеним нацијама, три су стале уз Великој Британију, која с тим није сагласна, а остале су подијељене између та два табора или за сада не желе да учествују у дискусији.

У говорима одржаним током викенда у Генералној скупштини УН Белгија, Грчка, Луксембург Португал и Шпанија придружиле су се по свом ставу Француској.

Финска, Малта И Шведска експлицитно не подржавају побољшање статуса, али наглашавају палестинско право и њихову институционалну спремност за државност, док су критиковали даљу градњу у јеврејским насељима.

Бугарска, Чешка и Италија придружиле су се Великој Британији.

Већина преосталих чланица ЕУ, које су се током викенда обраћале Генералној скупштини УН – Аустрија, Кипар и бивше комунистичке државе – нису заузимале став.

Њемачка и Холандија, које су традиционално произраелски оријентисане, Ирска и Данска (пропалестински), те Румунија још се нису обраћале Генералној скупштини.

Интернет портал "ЕУобзервер" наводи да високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон тренутно покушава да избјегне гласање о побољшању статуса и промовише израелско-палестинске разговоре засноване на једногодишњем року, са којим се сагласила блискоистиочна четворка – ЕУ, Русија, УН и САД.

План четворке претрпио је два ударца у својој раној фази само неколико дана након што је и усаглашен.

Палестински предсједник Махмуд Абас изјавио је јуче да не може да прихвати план јер не позива на замрзавање градње у јеврејским насељима. Египатски министар иностраних послова Мухамед Камел Амр рекао је да је план четворке "промашај" јер "претеже" на израелску страну.Оставите одговор