Европска, а Блискоисточно-сјеверноафричка!

Европска банка за обнову и развој у суботу је на скупштини управника у Астани усвојила резолуцију о проширењу свога пословања на земље Блиског истока и сјеверне Африке, изјавио је за новинаре предсједник ЕБРД-а Томас Мироу. "Акционари ЕБРД-а остварили су значајан напредак кад је у питању одлука о почетку инвестирања у пројекте у земљама Блиског истока […]

недеља, мај 22, 2011 / 11:13

Европска банка за обнову и развој у суботу је на скупштини управника у Астани усвојила резолуцију о проширењу свога пословања на земље Блиског истока и сјеверне Африке, изјавио је за новинаре предсједник ЕБРД-а Томас Мироу.

"Акционари ЕБРД-а остварили су значајан напредак кад је у питању одлука о почетку инвестирања у пројекте у земљама Блиског истока и сјеверне Африке" рекао је Мироу, додајући да се засад планира улагање око 2,5 милијарди еура.

ЕБРД је основан 1991. ради пружања кредитне подршке земљама у транзицији које су послије промјена у друштвено-политичким системима од социјалистичких и планских ка тржишним почеле да отварају своју привреду, проводе структурне реформе и развијају демократију.

ЕБРД је протеклих 20 година у бившим републикама Совјетског савеза и некадашње Југославије финансирала пројекте у источној Европи, улагањем властитог капитала и мобилизирањем средстава за директне инвестиције.

Званично, одлуке и препоруке о проширењу географског мандата за пословање банке у овој регији бит ће припремљене до краја јула 2011.

ЕБРД је одлучио проширити географску мапу свог пословања послије низа револуција у арапским земљама од почетка ове године.

Према подацима руске агенције РИА Новости, ЕБРД разматра захтјеве Египта и Марока за добивање статуса земље у којој ова банка послује.

На отварању годишње скупштине ЕБРД-а Мироу је подсјетио да се Египат обратио с моллбом да га се уврсти у регију пословања банке још 2010. године и да је та земља један од акционара оснивача ЕБРД-а.

У процјени захтјева Египта експерти ЕБРД-а наводе да банка заједно с другим организацијама и инвеститорима може позитивно утицати на развој привредног сектора те земље, рекао је Мироу.

Председник Мироу је притом нагласио да је став банке прилично тврд, и да свако проширење географског мандата ЕБРД-а не предвиђа обавезно и додатно учешће у капиталу и да неће угрозити усаглашену висину и утицај трансакција банке у земљама које већ добивају кредите, преносе агенције.Оставите одговор