Кипар: Избори као увертира за преговоре

Кипарски Грци изашли су на биралишта, гдје се данас одржавају парламентарни избори уочи кључних преговора Грка и Турака око окончања тридесетседмогодишње подјеле острва. Избори ће бити тест јавног мњења о владајућој коалицији у Никозији на челу са комунистима предсједника Димитриса Христофијаса и његове политике да преговара са кипарским Турцима. Према истраживањима јавног мњења, очекује се […]

недеља, 22 маја, 2011 / 10:37

Кипарски Грци изашли су на биралишта, гдје се данас одржавају парламентарни избори уочи кључних преговора Грка и Турака око окончања тридесетседмогодишње подјеле острва.

Избори ће бити тест јавног мњења о владајућој коалицији у Никозији на челу са комунистима предсједника Димитриса Христофијаса и његове политике да преговара са кипарским Турцима.

Према истраживањима јавног мњења, очекује се тијесна трка између комунистичке АКЕЛ партије и десничарског Демократског савеза, и резултати избора биће у ствари оцјена јавности доста нестабилног мировног процеса.

Истовремено ово острво у Средоземном мору погодила је свјетска финансијска криза и Влада се суочава са великим дефицитом кога треба контролисати као и великим банкарским сектором који је усмјерен ка презадуженој Грчкој.

Први резултати са биралишта се очекују око 20 сати по средњеевропском времену.

Острво Кипар подијељено је од турске инвазије 1974. године након кратког пуча.

Лидер кипарских Грка Христофијас учествује у мировним преговорима са предсједником кипарских Турака Дервишом Ероглуом у покушају да се нађе савезно рјешење за проблем Кипра, што је подухват у коме је до сада поражена цијела армија посредника и изасланика.