Европљани све више скрећу десно

ЛОНДОН – Због економске кризе и разочарења грађана у политичаре, широм Европе јачају екстремистичке политичке странке, које би, за нешто више од двије седмице, могле да постигну врло добре резултате на изборима за Европски парламент. Британски дневник "Индипендент" наводи да се за посланичке мандате, између осталих боре холандски антиисламисти, мађарски националисти и италијански сепаратисти. Према […]

уторак, мај 19, 2009 / 09:06

ЛОНДОН – Због економске кризе и разочарења грађана у политичаре, широм Европе јачају екстремистичке политичке странке, које би, за нешто више од двије седмице, могле да постигну врло добре резултате на изборима за Европски парламент.

Британски дневник "Индипендент" наводи да се за посланичке мандате, између осталих боре холандски антиисламисти, мађарски националисти и италијански сепаратисти.

Према писању листа, на руку им иде раст незапослености и суморне економске прогнозе, али и чињеница да је одзив на европским изборима уобичајено слаб.

"Тај тренд забрињава, екстремисти су успјешнији у мобилисању бирача, јер распирују страх", рекао је за "Индипендент" један од пољских посланика у Европском паралменту.

У Бриселу већ има оних који брину да би долазак већег броја посланика из екстремистичких странака отежао рад парламента.

Други, међутим указују да су посланици из странака лијевог и десног центра из свих земаља ЕУ у парламенту окупљени у велике посланичке клубове, а да екстремисти из различитих земаља никада неће бити у стању да се организују на тај начин јер, на примјер антиромске странке из Мађарске и Румуније, тешко да имају нешто заједничко са партијом која се залаже за независност Фландрије.Оставите одговор