Европа предводник у истраживању Сунца

Европа ће предводити до сада најамбициознију мисију проучавања Сунца, одлучиле су данас чланице Европске свемирске агенције (ЕСА). Свемирски брод Соларни орбитер вршиће мјерења са удаљености од 42 милиона километара од наше звијезде. Ниједан свемирски брод до сада није пришао Сунцу толико близу. Очекује се да ће Соларни орбитер бити лансиран 2017. године и да ће […]

уторак, октобар 4, 2011 / 22:06

Европа ће предводити до сада најамбициознију мисију проучавања Сунца, одлучиле су данас чланице Европске свемирске агенције (ЕСА).

Свемирски брод Соларни орбитер вршиће мјерења са удаљености од 42 милиона километара од наше звијезде. Ниједан свемирски брод до сада није пришао Сунцу толико близу.

Очекује се да ће Соларни орбитер бити лансиран 2017. године и да ће коштати скоро милијарду евра. У мисији ће учествовати и америчка истраживачка агенција НАСА, која ће опремити брод са два инструмента и ракетом која ће га понијети на пут.

Делегати ЕСА одлучили су на састанку у Паризу да се током мисије испитају још двије мистерије савремене космологије – тамна материја и тамна енергија.

Научници су увјерени да ови феномени доминирају свемиром, али њихова природа до сада није научно објашњена, преноси Би-Би-Си.

Откриће тамне енергије крајем деведесетих година прошлог вијека и утврђивање њеног утицаја на ширење космоса у радовима тројице научника награђено је данас Нобеловом наградом за физику.

Поред мисије Соларног орбитера, биће активиран и нови телескоп Еуклид, који ће мапирати распоред галаксија у покушају да се стекну нова сазнања о тамној енергији и тамној материји.

Планирано је да овај свемирски телескоп буде лансиран 2019. године.

Ове двије мисије одабране су послије четворогодишње дебате у којој су учествовали истраживачи и инжењери из читаве Европе.

ЕСА ће у ове мисије уложити по 500 до 600 милиона евра, а појединачне државе чланице платиће инструменте које ће носити свемирски брод.

Владе европских земаља финансираће рад својих научника, који ће обрађивати податке сакупљене током мисија.Оставите одговор