Еулекс заустављен на путу према Брњаку

Џип Еулекса, заједно са возилима Кфора, покушао је да прође кроз Зупче ка Брњаку, али га Срби на барикади нису пропустили. У колони су били командант Кфора Ерхард Древс и замјеник шефа Еулекса Енди Спаркс. Колона се након тога вратила у јужни дио Косовске Митровице. Са командантом Кфора био је и Енди Спаркс, иначе бивши […]

понедељак, октобар 31, 2011 / 13:21

Џип Еулекса, заједно са возилима Кфора, покушао је да прође кроз Зупче ка Брњаку, али га Срби на барикади нису пропустили. У колони су били командант Кфора Ерхард Древс и замјеник шефа Еулекса Енди Спаркс. Колона се након тога вратила у јужни дио Косовске Митровице.

Са командантом Кфора био је и Енди Спаркс, иначе бивши британски амбасадор у Приштини, а стигли су у пратњи неколико џипова Кфора и једним снага Еулекса. Срби су били спремни да пропусте Кфорова возила, али не и џип Мисије ЕУ.

Древс је петнаестак минута разговарао са потпредсједником општине Зубин Поток Срђаном Ђуровићем у намјери да убиједи Србе да омогући слободу кретања и особљу Еулекса.

Ђуровић је рекао да возило Еулекса нису могли да пропусте прије него што се та мисија "огради од косовских институција и дјелује неутрално".

Срби су прије поднева кроз Зупче пропустили три џипа Кфора, али не и два Еулекса, који су се такође вратили ка јужној Митровици.

Већ неколико дана Срби су омогућили слободу кретања за припаднике Кфора тако што је на барикадама једна коловозна трака слободна за пролазак њихових возила. Кфор не жели да користи ту могућност док не буде омогућена слобода кретања за све припаднике међународних мисија на Косову, укључујући и Еулекс.Оставите одговор