ЕУ пооштрава санкције Ирану и Бјелорусији

ЕУ је данас пооштрила санкције Ирану и Бјелорусији, због кршења људских права и репресије над опозицијом у те двије земље. На састанку у Луксембургу, министри иностраних послова 27 држава чланица ЕУ одлучили су да на листу особа којима је замрзнута имовина и забрањен улазак у Унију, додају 29 Иранаца и 16 Бјелоруса, објавила је агенција […]

понедељак, октобар 10, 2011 / 23:46

ЕУ је данас пооштрила санкције Ирану и Бјелорусији, због кршења људских права и репресије над опозицијом у те двије земље.

На састанку у Луксембургу, министри иностраних послова 27 држава чланица ЕУ одлучили су да на листу особа којима је замрзнута имовина и забрањен улазак у Унију, додају 29 Иранаца и 16 Бјелоруса, објавила је агенција Франс прес, позивајући се на дипломатске изворе.

Британски министар иностраних послова Вилијам Хејг на састанку је критиковао "ужасно стање на пољу људских права" у Ирану, наводи исти извор.

ЕУ је у марту на листу особа којима је забрањен улаз у ЕУ и замрзнута имовина због кршења људских права ставила 32 особе, укључујући иранске судије и тужиоце.

Ирану су санкције ЕУ уведене и због контроверзног нуклеарног програма за који међународна заједница сумња да има и војни огранак, што Техеран демантује.

ЕУ је Бјелорусији увела санкције стављањем на листу особа којима је забрањен улаз у ЕУ 16 припадника режима Александра Лукашенка умијешаних у репресију над опозицијом у Минску.Оставите одговор